Kesayangan

Entry Miss Honey Minggu ini

Jumaat, 27 Januari 2012

TuNaNg Vs NikAh (",) Miss Honey NaNgis!!بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم
Assalamualaikum dan selamat sejahtera buat all miss honey punya reader...ok today miss honey akan story mory sikit pasal diri miss honey...actually miss honey nie kalau pergi kenduri or meminang mesti miss honey nak nagis......kenapa yek??? bukan miss honey tak suka org bertunang or berkahwin...suka sangat2..tapi ialah diri miss honey nie yg akan sedih sbb miss honey takut untuk hadapi semua nie..benarlah kata2 dalam hadis Rasullulah yg mengatakan bahawa " jika seorang umatnya telah mendirikan rumah tangga maka lengkaplah sebahagian agamanya" maknanya di sini untuk mengambil keputusan untuk berkahwin bagi seseorang individu tersebut bukanlah mudah kerana kita bukan sahaja menginginkan perkahwinan di dunia malah turut kekal hingga ke akhirat..di dalam mengambil keputusan untuk berkahwin seseorang individu tersebut mestilah akan mengambil beberapa kreteria yang perlu di teliti mengikut syariat2 yg telah di ajar oleh agama seseorang terutama agama islam... dalam islam pemilihan jodoh perlulah meneliti beberapa perkara seperti pegangan agamanya, dari keturunan yang baik-baik, sempurna sifatnya, sihat fizikal dan tubuh badan, mempunyai harta dan mempunyai paras rupa. Daripada semua perkara yang diteliti tadi pegangan agamalah yang akan menjadi keutamaan kerana pegangan agama akan mendorong seseorang untuk memiliki kesemua ciri-ciri yg telah di sebutkan tadi...

Seperkara lagi apabila seseorang individu memilih untuk berkahwin ...maknanya secara tak langsung mungkin tidak dialami semua orang tetapi sesetengah orang  terpaksa mengecewakan hati orang lain yg ingin turut bersamanya...dalam memilih semua ini pasti ada hati yang akan kecewa....jadi seseorang itu perlulah pilih yng tepat....apabila berbicara soal TuNaNg VS NikAh miss honey akan nagis kerana miss honey mempunyai pengalaman yang agak pahit ...... dalam kes berkahwin...sebenarnya miss honey pernah menyimpan perasaan kepada seseorang sepupu sendiri  tetapi apalah daya beliau sudah berkahwin...miss honey agak kecewa...tetapi dalm bab bertunang miss honey alami pada hujung tahun lepas.....orang yg miss honey cintai n sayangi sudah bertunang .....maknanya miss honey sudah tidak berhubung lagi dgn si dia...Ya ALLAH memang perit apabila seseorang yg kita harapkan telah menjadi dan memilih insan lain disisinya... tapi apakah daya miss honey hamba-Nya lemah perlu redha dan pasrah sahaja...mula2 miss honey tak terima kenyataan..tapi lama kelamaan miss honey perlu juga terima hakikatnya kerana itulah tanda ALLAH sayang pada hamba-Nya....Di sini miss honey akan berikan sedikit info mengenai bertunang / meminang
Setelah kata persetujuan dicapai oleh keluarga di pihak lelaki, wakil dari pihak lelaki yang biasanya dipilih dari kalangan orang tua-tua akan diutuskan oleh ibu bapa lelaki tersebut untuk mewakili mereka meminang anak dara yang telah dipilih. Biasanya, ibu bapa kepada anak dara tersebut tidak akan memberi jawapan yang muktamad kepada pihak yang datang meminang kerana mengikut adat, mereka sepatutnya diberi tempoh untuk memberi jawapan atau dipanggil bertangguh. Ini kononnya kerana hendak berpakat dengan ahli-ahli keluarga dan waris yang rapat, walaupun sebenarnya mereka memang sudah bersedia untuk menerima pinangan itu. Sebenarnya, adat bertangguh ini mencerminkan budaya Melayu yang amat berhati-hati dalam menentukan jodoh dan menunjukkan kesopanan dalam setiap tingkahlaku. Sudah menjadi rutin dalam kehidupan seharian masyarakat Melayu untuk tidak tergopoh-gapah dalam mengendalikan apa sahaja dan adalah menjadi pegangan bahawa setiap hal yang dilaksanakan perlu dijalankan dengan rapi dan tersusun mengikut adat yang ditetapkan.
Setelah tamat tempoh yang diberikan, biasanya 2 hari, namun ada juga yang sampai seminggu, pihak perempuan akan menghantar rombongan yang dihadiri oleh orang tua-tua yang mewakili pihak mereka untuk memberikan jawapan. Sekiranya pinangan diterima, pada pertemuan itu mereka akan berbincang tentang segala syarat berkenaan mas kahwin dan hantaran perbelanjaan majlis perkahwinan. Tarikh yang sesuai juga akan dipilih untuk melangsungkan perkahwinan. Sekiranya perkahwinan itu agak lambat dijalankan, pihak lelaki biasanya akan Menghantar Tanda terlebih dahulu kepada pihak perempuan.
Konsep Menghantar Tanda adalah diertikan sebagai “putus cakap”. Ini bermaksud pinangan dari pihak lelaki sudah pun diterima oleh pihak perempuan. Oleh yang demikian, maka penghantaran tanda daripada lelaki kepada anak dara yang bakal dikahwininya akan dilakukan melalui upacara bertunang. Upacara ini membawa pengertian bahawa anak dara tersebut sudah pun dimiliki dan kini dipanggil tunangan orang. Tanda yang dihantar oleh lelaki tersebut mengikut adat lazimnya adalah sebentuk cincin sahaja, iaitu cincin berbatu intan atau berlian, besarnya mengikut citarasa dan kemampuan ibu bapa lelaki tersebut. Namun begitu, bagi masyarakat Melayu, selain cincin, beberapa barangan lain turut diberikan seperti sepasang kain dan selendang, selipar atau sepatu, kuih-muih, manisan, dan yang paling utama dan dianggap sakral, sirih junjung. Semua hantaran akan dihias dengan cantik dan menarik serta akan dibalas oleh pihak perempuan sebagai tanda setuju menerima pinangan. Jumlah hantaran yang dihantar oleh pihak lelaki akan dibuat dalam angka ganjil dan dibalas lebih oleh pihak perempuan, selalunya sebanyak dua dulang. Contohnya, jika pihak lelaki memberikan 7 hantaran dulang, biasanya pihak perempuan akan membalas 9 dulang. Hantaran dari pihak perempuan biasanya berupa sirih junjung, sepersalinan baju melayu, capal dan kuih-muih.
Sekiranya dalam tempoh menunggu diijabkabulkan, ikatan pertunangan diputuskan oleh pihak lelaki, maka cincin dan segala barang hantaran tidak boleh diminta semula dari pihak perempuan. Berbeza pula halnya jika ikatan pertunangan diputuskan oleh pihak perempuan. Jika ia diputuskan tanpa sebarang sebab yang dapat diterima umum, maka pihak perempuan hendaklah mengembalikan semula segala hantaran yang telah diberikan oleh pihak lelaki itu dalam nilai sekali ganda banyaknya atau harganya.
Selain dari adat pertunangan yang disebutkan di atas, terdapat 2 lagi cara pertunangan yang juga wujud dalam adat resam Melayu, iaitu :
• Pertunangan yang dilakukan oleh ibu bapa kedua-dua pihak sewaktu anak mereka masih kecil lagi, dan ini tidak memerlukan penghantaran tanda. Hal ini berlaku mungkin kerana ikatan persahabatan yang erat dan mesra di antara ibu bapa kedua belah pihak dan ikatan itu diharapkan dapat merapatkan lagi ikatan silaturrahim antara mereka. Pertunangan yang demikian biasanya dihormati dan dilangsungkan sehingga kedua-dua anak itu berkahwin.
• Pertunangan mengikut wasiat salah seorang daripada ibu bapa yang telah meninggal dunia di antara dua buah keluarga. Ini juga tidak memerlukan penghantaran tanda dan biasanya diakhiri dengan ikatan perkahwinan.  
p/s: doakan miss Honey dapat jodoh yang baik yek (",)

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

2 ulasan:

Kumiko Ryou | Farah Amira berkata...

wah..ak doakan kwn ak sntiasa bhgia..amin

awang maliey berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers