Kesayangan

Entry Miss Honey Minggu ini

Sabtu, 25 Februari 2012

Fb sYuRgA aTaU nErAkA??


Bismillahirahmanirahim miss honey mulakan entry kali ini dengan ucapan selawat dan salam pada junjungan besar Rasullulah ,kaum kerabat baginda dan para sahabat..baiklah entry kali ini miss honey akan story mory sedikit kpd semua sahabat miss honey mengenai isu yg agak bombastik...ewah2 miss honey nie perasanlah pula yek...baiklah isu ape yek miss honey...miss honey nie selalu bikin kecoh ajew kan

ha....isu kali nie miss honey akan menekankan mengenai FACEBOOK!! sape tak tau facebook sila angkat tangan??? kebanyakkan para pelajar atau masyarakat kini mempunyai akaun facebook masing2 bukan??? disini miss honey tidaklah hendak membicarakan mengenai akaun facebook or korang ada akaun tersebut ke tak....nak citer tentang sejarah facebook jugak sama sekali tidak kalau sahabat semua nak tahu mengenai  salahsilah keturunan, sejaratun facebook ...korang boleh google di SINI ...baiklah akaun facebook pada hari ini menjadi antara satu kemestian dan tren yg mesti dimiliki oleh setiap org..baiklah dalam penggunaan fecebook kita seharian boleh mengundangkan pahala VS dosa yg kadangkala tanpa sengaja kita tak sedar kita dah terjerumus dalam hal ini..disini miss honey akan beri sedikit perkongsian untuk ingatan kita bersama...
blh tak sahabat mis honey???

FACEBOOK 
jika kita gunakan ia untuk diberikan manfaat..contohnya untuk bertkar2 pendapat g baik.. utuk mencari kenalan supaya silaturahim dapat dikekalkan untuk sebarkan dahwah dan perkongsian yg berguna Insyallah...niat kerana ALLAH tetapi jika kita gunakan untuk niat yg tidak baik seperti saje2 nak tambah kawan ke cari pasangan ke..nak cari teman....untuk perkara yg sia-sia memang akan mendatangkan makruh dan berdosa




 nie facebook like...kalau nak tau melalui like juga blh mendatangkan pahala kepada kita when kita tekan like ini bermakna kita setuju dan suka...tapi INGAT sahabat setiapa ape yang kita like dan suka itu bermakna kita setuju dengan ape yg di update status maka jika perkara itu baik dan tidak sia2 INSYALLAH kita akan dapat pahala kerana membenarkan perkara tersebut tetapi nerakalah yg akan menjadi tempat kediaman seseorang jika like dan suka benda yg tidak sepatutnya dan juga benda yg lara....contohnya: iye dia tak tgk sy hari nie errrr bencilah...!!! sahabat perlu ker kita nak like sedangkan itu tidak mendatangkan sebarang manfaat dan pahala kpda kita...tidak dpt dinafikan sesetengah dari kita akan like sbb nak support rakannya supaya nampak mcm korang ambik kisah kan pasal sahabat korang 2...TAPI!!! iyewwww perlu ker semua itu ????penting ker?? berbaloi ke korang pertaruhkan diri korang untuk perkara yg sia2...bt tak tau ajew...kalau nak nampak korang nie mcm take care sgt pasal kwn korang blh post lagu yg membina smgat dekat wall kwn korang...dlm masa sama korang bukan sahaja dikatakan 'take care' malah turut membantu sahabat anda....InsyALLAH..



OK sekarang kita berbicara pula mengenai facebook share button....ape maksud share?? of couselah share button iu bermakna kita kongsi status, artikel n mcm2 lagilah...apabila kongsi bermakna kita suka dan kita mahu sebarkan...ha wahai sahabat semua di sini juga tanpa kita sedar kita blh buat pahala...ha nak tahu kenapa miss honey kata mcm itu apabila kita kongsi sesuatu secra tidak langsung sahabat kita yg lain dapat bace dan dapat dijadikan pengjaran...apabila mereka mengambil ikhtibar atau  sebagai panduan secara tak langsung mereka ikut...sedikit sebanyak pahala kita akan dapat kerana telah mengajak sahabat kita yg lain ke jalan yg baik...Insyallah pahala akan kita perolehi...ha!! tgk senang kan nak dapat pahala....senang itu senang jgk dan tak jgk susah untuk dapat dosa or neraka....jika sahabat berkongsi sesuatu perkara yg tidak elok or sia2 sahaja ha balasannya korang tanggunglah sendiri yek!!! pahamkan maksud miss honey..

baiklah berbalik pula UPDATE STATUS....miss honey harap sgt sahabat iss honey dapat update or post status yg baik2 di facebook...korag tahu kenapa miss honey kata seperti itu??? sahabat dari status kita lah org akan tahu kepribadian dan situasi kita yg macam mana....sahabat AWAS!!! setiap kata2 kita dan status kita akan di nilai...jadi berhati2 hari lah janganlah kita letak yg bukan2 yek sahabat..kita perlu tgk balik pengisian yg kita beri sama ada berfaedah or tidak

FACEBOOK PICTURE
apabila mengatakan soal facebook picture ...mcm lah miss honey kata tadi .ia memberi kita pahala dan dosa jgk..ha WHY??? yelah mana taknya jika kita letak picture yg baik yg blh mengingatkan ketuhanan ....insyALLAH pahala kita akan perolehi TAPI!!!!! jika letak picture yg sebalinya fikir-fikirlah.korang ada otakkan hheheh (kaso bunyinyer)..baiklah berbalik pada profil picture miss honey pernah citer hal nie.....kalau nak lihat sila KLIK SINI....

p/s: ape2 pun yg kita lakukan dalam zaman kecanggihan IT nie bergantung kpd niat dan matlamat kita...kecanggihan IT membantu kita tetapi jika alah guna akan memberi kita akibat kemudian hari


。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Jumaat, 24 Februari 2012

Sayang I nak raba sikit Boleh??



Assalamaualaikum dan salam sejahtera kepada semua reader....bagaimana dengan keadaan sahabat miss honey semua...miss honey ucapkan semoga kita teus berada dalam keadaan rahmat-Nya dan dalam keadaan limpahan kasih ALLAH S.W.T 
1st of all miss honey mohon maaf ....WHY??? actually dah dekat seminggu blog miss honey nie tak ter'update'...maaf yek semua sahabat...bukanya sem baru miss honey agak sebuk dengan alam kampus balik...hidup sebagai pelajar terkejar2 semua perlu diuruskan dengan cepat....miss honey oiii kitorang tak nak lah tanya pasal kesebukkan itu!!! apa post baru kali nie yg miss honey nak citer yek...??ha cepat2 bagitau...
baiklah sahabat miss honey semua bawa bertendang...ehhh silap bawa bertenang yek...story mory kali nie miss honey nak citer keadaan yg selalu berlaku dalam kalangan remaja kita .....kadang kala remaja kita termasuk miss honey sendiri tahu akibatnya tapi atas dorongan nafsu dan rasa syg yg menebal terhadap pasangan masing-masing kita sering abaikan perkara tersebut semata-mata demi yg orang kita syg...sangkaan kita apabila kita berbuat demikian kita dpt memiliki 'sidia'...'si dia' akan lebih menghargai kita...wah persetan semua itu sahabat....jangan lupa syaitan kadang kala tak perlu wujud dlm bentuk yg mengerikan yg menakutkan sepertimana yg kita sering bayangkan seperti ada taring tanduk,ada ekor dan sebagainya cukup  sekadar dia meniupkan nafsu dan rasa sayang yang yg melampau sehingga kita manusia hilang akal untuk membuat pertimbangan bagi memilih yg baik dan buruk....
semata-mata bagi membuat pasangan masing-masing kekal bersama...
maka jgn heran jika perangai manusia akan melebihi perangai syaitan.

wahai sahabat hubungan yg di bina jika mempunyai unsur yg telah menjauhkan diri kita dari ALLAH , mana mungkin ALLAH kan redha...dan mana mungkin ia akan terus kekal lama berpanjang...jika kekal sehingga ke jinjang pelamin pun..adakah hubungan yg dibina pada asalnya murni bagi melengkapkan separuh iman kita (Rasullulah pernah bersabda: jika seseorang ummatku berkahwin dan melahirkan zuriat bagi meneruskan syariatku maka lengkaplah separuh dari imannya..tidak lengkap iman seseorang ummatku jika dia tidak bernikah)
sebaliknya hubungan awal yg dibina tersebut telah tercemar dengan perbuatan yg keji...adakah kita sanggub meneruskan hubungan yg pada awalya telah goyah umpama rumah ...miss honey nak bagi perumpamaan mcm jika tiangnya sudah rebut or retak untuk dibuat rumah mana mungkin rumah itu akan bertahan lama ...
Allah berfirman:
la takrabu zina; jangan engkau menghampiri zina

baiklah disini miss honey ada selitkan sedikit kisah untuk renungan kita bersama (@_@)
SAYANG, I NAK RABA SAYANG.. SIKIT JE

Jadikan ia pengajaran

Lelaki: I nak raba U sikit je sayang . . .
... Wanita 1: Tak nak la . . . Kalau terlanjur macam mana ?
Lelaki: Kita kawen la . . . I jumpa parents U . . .
Wanita 1: Betul ? U nak kawen dengan I ?
Lelaki : Betul sayang . . . Sumpah . . . U diam je k . jangan cakap ape-ape. I pegang sikit-sikit je .

Setahun selepas itu . . .

Wanita 1: Sampai hati U . . . Tipu I . . . Dulu U kata nak kahwin dengan I . Tapi bila U dah dapat . U kawen dengan perempuan lain . . .
Lelaki: I lelaki , U ingat I nak kawen dengan perempuan yang senang-senang boleh dapat ? I nak perempuan yang suci . . . Bukan macam U , yang senang-senang bagi tubuh pada lelaki yang bukan bergelar suami . U ingat I ***** ke nak kawen dengan U ?
Wanita1: Sampai hati U cakap macam tu , dulu . . . Masa U nak . . . Macam-macam janji manis U bagi .Tapi sekarang U salahkan I ?
Lelaki: I lelaki . . . I cuma uji U je mase tu . . . Tapi U bagi . . . I ambil lah . . .
Wanita1: U memang jantan tak guna . . . I menyesal kenal dengan U !
Lelaki: U menyesal ? Tapi I puas . . . Jangan lupa datang kenduri I nanti .
Wanita1: U akan dapat balasannya nanti !
Lelaki tersebut kemudiannya mendapat jodoh wanita yang diimpikannya . . .

MALAM PERTAMA LELAKI DAN WANITA YANG BARU DINIKAHINYA .

Lelaki: Sayang . . . I love U so much . . .
Wanita 2: Me too sayang . . .
Lelaki: I bertuah kawen dengan U .
Wanita 2 : I pun , sayang . . . I ada something nak bagi tahu U ni . . .
Lelaki: Apa dia sayang ?
Wanita 2: Sebenarnya . . . I pernah tidur dengan semua teman lelaki I . . . Untuk suka-suka je . . . Cari kepuasan sebelum kawen . . . Tapi bile nak kawen . . . I cari lelaki baik macam U untuk jadi suami . . . U tak kisahkan ?
Lelaki: What ! ! !

Moral of the story – Allah S.W.T berfirman , “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.”
(an-Nur’:26
p/s: renungkan wahai sahabat...miss honey selalu berpesan pada diri miss honey' jika kita mencintai seseorang melebihi cinta kita pada ALLAH .....jangan dikau tangisi jika ALLAH akan menghilangkan org yg dikau kasihi melebihi kasih kita pada-Nya, kerana ALLAH mahu kita kembali mengingati-Nya

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Khamis, 16 Februari 2012

Perlu Ke Picture sendiri di Fb N bLOg??



Assalamualaikum sahabat miss Honey semua...sihat ker??dh makan?? dah kuar jenjalan...hehhheh jawab soalan nom 1 je yg lain ignore jew tau hahaha
ok miss rasa nie enrty last!!! ha entry last?? ...sahabat semua oiii...sabar!! wait a minute...entry last sebelum miss honey balik kolej huhhu sem baru dah nak bukak nie..n makin bzlh miss honey...
btw.insyALLAH miss honey akan cuba juga post something untuk sahabat semua yek..supaya ingatan dan renungan kita bersama...InsyALLAH mudah-mudahan...

baiklah berbalik pada tajuk kita yg ni...PERLU KER PICTURE SENDIRI DI FB DAN BLOG....ape2 pun miss honey nak kata ini adalah pendapat pribadi miss honey sendiri tak da mengena dengan insan yg pernah hidup dan yg akan mati...hahhaha ini hanya pendapat miss honey sahaja k!! setiap org mempunyai pendapat mereka masing-masing...dan kita perlu hormatinya

ok jom kita baca apa pendapat miss honey yek:


sedikit perkongsian:
ada kawan sy tanya nape tak letak muka kat pic profil fb?
= sy ckap muka sy tak cantik nape nak di pertontonkan pada org ramai... biarlah hanya yg layak sahaja dpt melihatnya

nanti org tgk fb org tak kenal sbb takda pic muka?
= kenpa perlu letak pic muka apabila mereka add sy as friend bermakna mereka betul2 mengenali sy..bukan add sebab tgk muka yg cantik or tak......so sy dah terhindar dr kwn2 yg saje2 nak main2 jew

kalau mcm2 letak jew pic profil fb pakai furdah?
= wah layak ke sy nak pakai furdah...memg furdah2 bagus ..ALHAMDULILAH bgus bg yg mereka dah memikainya ...tetapi sy masih seorang hamba ALLAH yg keldil...sy tak mampu nak buatnya lagi...sy perlu istikhamah dlm pemakaian furdah..sy taknak pemakaian sy menjadi ukuran keimanan sy...saya tak nak hipokrit!!biarlah sy merendah diri...sy tak nak dianggap alim....sya hanya insan biasa yg mencari keredhaan Ilahi...tak perlu sy nak bermuka2 kat luar. ada yg tak pakai tudung pun or ada yg masih tudung tak menutupi dada...yg pakai shawl jarang pun ada yg wat profil pakai furdah....so what?? nak nampak muslimah ker???lepas2 org akan kata wah perempuan nie bguslah...siap pakai shawl pun ada yg sanggup tarik hujung shawl untuk tutup mulut n hidung sampai terdedah dada....HAI!! perempuan antara mulut n hidung dgn dada mana yg wajib tutup dulu....fikir2kanlah

hbs yg letak profil pic pkai furdah macam mana plak?
= sy tak kata salah..tapi ape tujuan anda letak pic mcm2.nak nak nampak alim ke..lepas2 post status nampak mcm hal2 keagamaan sikit n ramai org like ker??? lepas2 org akan kata wah seronoknya sy dpt kwn org yg beriman mcm awak perempuan solehah!! lelaki soleh...HELOO!!! perlu ker semua2..yg pnting kita kena ikhas tak payah nak hipokrit......perempuan yg pakai furdah pun bguslah syukur ALHAMDULLAH...tapi syg pula suka ambik gambar posing sana posing sini....lepas2 org akan puji "awak nie alim, muslimah plak,,cantik....nielah calon isteri solehah" ha perlu ker...??? tipulah korang takkan rasa bangga or senyum bila org kata mcm2kan??? sedar tak itu dah jadi riak?? ape itu riak??? nak menunjuk2 lah cik kak oii...sedangkan perempuan yg betul2 muslimah tidak akan tunjuk sifat muslimahnya...(mksudnya tak perlu tunjuk depan org lain yg kita alim....bila kita benar2 mencintai ALLAH....setiap perlakuan kita, peribadi kita, percakapan kita, pakaian kita,org dah tau)!! org akan respect!!

hbs nak letak ape kat profil pic?

=letak jewlah gambar ape2 pun bunga ker, cartoon ke, keindahan panorama ker??supaya kita terhindar dari fitnah dunia...org kata kita baik or jahat pun org katakan!!so ambik jalan tengah islam itu sederhana...kalau nak letak jgk gambar korang...letak gambar ramai2..insyallah dapat menghindari diri daripada fitnah

kalau mcm2 letak jew pic profil fb pakai furdah?
= wah layak ke sy nak pakai furdah...memg furdah2 bagus ..ALHAMDULILAH bgus bg yg mereka dah memikainya ...tetapi sy masih seorang hamba ALLAH yg keldil...sy tak mampu nak buatnya lagi...sy perlu istikhamah dlm pemakaian furdah..sy taknak pemakaian sy menjadi ukuran keimanan sy...saya tak nak hipokrit!!biarlah sy merendah diri...sy tak nak dianggap alim....sya hanya insan biasa yg mencari keredhaan Ilahi...tak perlu sy nak bermuka2 kat luar. ada yg tak pakai tudung pun or ada yg masih tudung tak menutupi dada...yg pakai shawl jarang pun ada yg wat profil pakai furdah....so what?? nak nampak muslimah ker???lepas2 org akan kata wah perempuan nie bguslah...siap pakai shawl pun ada yg sanggup tarik hujung shawl untuk tutup mulut n hidung sampai terdedah dada....HAI!! perempuan antara mulut n hidung dgn dada mana yg wajib tutup dulu....fikir2kanlah

hbs yg letak profil pic pkai furdah macam mana plak?
= sy tak kata salah..tapi ape tujuan anda letak pic mcm2.nak nak nampak alim ke..lepas2 post status nampak mcm hal2 keagamaan sikit n ramai org like ker??? lepas2 org akan kata wah seronoknya sy dpt kwn org yg beriman mcm awak perempuan solehah!! lelaki soleh...HELOO!!! perlu ker semua2..yg pnting kita kena ikhas tak payah nak hipokrit......perempuan yg pakai furdah pun bguslah syukur ALHAMDULLAH...tapi syg pula suka ambik gambar posing sana posing sini....lepas2 org akan puji "awak nie alim, muslimah plak,,cantik....nielah calon isteri solehah" ha perlu ker...??? tipulah korang takkan rasa bangga or senyum bila org kata mcm2kan??? sedar tak itu dah jadi riak?? ape itu riak??? nak menunjuk2 lah cik kak oii...sedangkan perempuan yg betul2 muslimah tidak akan tunjuk sifat muslimahnya...(mksudnya tak perlu tunjuk depan org lain yg kita alim....bila kita benar2 mencintai ALLAH....setiap perlakuan kita, peribadi kita, percakapan kita, pakaian kita,org dah tau)!! org akan respect!!

hbs nak letak ape kat profil pic?
=letak jewlah gambar ape2 pun bunga ker, cartoon ke, keindahan panorama ker??supaya kita terhindar dari fitnah dunia...org kata kita baik or jahat pun org katakan!!so ambik jalan tengah islam itu sederhana...kalau nak letak jgk gambar korang...letak gambar ramai2..insyallah dapat menghindari diri daripada fitnah


p/s : ini hanya sekadar pendapat miss honey sahaja....sahabat...wanita solehah umpama mutiara didasar laut, makin dalam makin sukar dicari makin tinggi nilainya...mutiara tidak dapat disentuh sesuka hati tp tetapi menjadi perhiasan tertinggi seorang suami 

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

WoW sYoKNyA kAwEn!!



Assalamualaikum miss honey taknak cakap banyak mengenai entry kali nie sebab miss honey pun masih belum berkahwin tetapi inilah yg miss honey impikan cinta selepas kawen...syokkan!!!!

berkaple,berdating, makan suap2, pegang tangan....(ops....pegang tangan pasangan suami isteri masing2 tau) 
hehhheheh

bila honey rasa sunyi n miss honey tgk balik vedio nie...rasa kena banyak2 bersabar sbb miss honey akan dapat kemanisan ni selepas kawen

ok jom tgk 

p/s: indah lepas kawen semua menjadi halal..jom kawen!!

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Rabu, 15 Februari 2012

Siapa Wanita Cantik??


Assalamualaikum semua sahabat miss honey harinie....macam mana dengan keadaan kamu semua.???.miss honey harap sahabat semua berada dalam keadaan sihat hendaknya..

ok let go bebeh..berbalik pada entry miss honey harinie iaitu SIAPA WANITA CANTIK???
wanita cantik bukanlah seseorang yg mempunyai kulit putih serlah (kata oranq kedah)
bukanlah yang mempunyai kulit lembut umpama sutera
dan juga bukanlah yg tinggi lampai macam pramugari
tetapi siapakah wanita cantik ini sebenarnya???

Siapa Wanita Cantik?
Wanita cantik ialah: 1) Melukis kekuatan melalui masalah. 2) Tersenyum saat tertekan. 3) Tertawa saat hati sedang menangis. 4) Tabah di saat terhina.
5) Mempersona kerana memaafkan. 6) Mengasihi tanpa balasan. 7) Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi. Ya Allah! Walaupun aku tidak cantik dimata manusia, cukuplah sekadar cantik dihadapan-MU..
inilah yg dinamakan wanita cantik yang menjadi perhiasan di dunia
menjadi penawar dan penghias kepada lelaki yg bergelar suami
yang menjadikan masalah yg dihadapi sebagai cabaran dan dugaan sehingga menimbulkan kekuatan dalam diri
yang masih gembira disaat menghadapi dugaan...dan membuat org disekelilingnya turut gembira
mampu menyembunyikan perasaan kecewa supaya org lain tetap berbahagia
sentiasa memaafkan insan lain supaya dapat memberi orang lain secebis keinsafan tanpa mengharapkan
sebarang balasan
memberi dengan ikhlas tanpa perlu namanya disebut-sebut
dan yang paling penting sentiasa perbuatannya mengharapkan keredhaan ILAHI....

p/s:wahai wanita serlahkan kecantikan dalaman anda dahulu...insyALLAH kecantikan luaran akan juga turut terserlah...tanpa perlu dipertontonkan, tetapi insan sekeliling dapat merasai ....... (^^,)


。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Sayonara..aii Shiteru (^_^)


Assalamualaikum to all my readers...harinie miss honey nak sgt meluahkan sedikit ape yg terpendam....Sorrylah kalau korang tak suka...tapi this my blog so miss honey berhak luahkan ape2 sahaja selagi tak melangar hukum agama n perlembagaan malaysia....hhahaha (skema lah plak yek)...
ok berbalik pada tajuk kita pada hari ini...ape yg miss honey nak ceritakan dengan Sayonara ..Aii Shiteru....sebelum2 wait a minute...miss honey, ape yg dimaksudkan dgn Sayonara..aii shiteru nie???ok sebenarnya ini adalah dari asal bahasa Jepun Sayonara( selamat tinggal) + Aii Shiteru ( sayang awak selamanya.).alohh so nak ringkaskan maksudya selamat tinggal, sy tetap sayang awak selamanya....
errmmm tgk tajuk pun dah sedih kan
Ya memg sedih tambah2 lagi kpd org yg mengalaminya sendiri.......
siapa yek???
HELLO...HELLO!!!
of couse lah miss honey..

Sahabat semua....
disaat ini miss honey amat memerlukan sokongan kalian semua
miss honey perlu kan kekuatan kamu semua untuk menghadapi saat2 yg getir dlm hidup miss honey..
miss honey perlukan kasih syg kamu semua...
bantulah miss honey dlm menghadapi ujian ini
sesungguhnya miss honey tak mampu untuk hadapi semua ini.....

Ya ALLAH tabahkan hatiku dlm menghadapi dugaanmu
amat berat aku rasakan
tetapi ape2 pun alasan aku
aku sedar ini adalah tanda sayang-Mu kepada ku
supaya aku terus mengingati-Mu
supaya aku terus merayu dan merintih pada-Mu....

Sayonara...aii Shateru untuk ku buat dirimu
betapa aku banyak pun aku menyayangi...
tetapi kau bukanlah miliku lagi
pasrah dan redha atas keputusan yg telah dikau lakukan...
apa lagi nak diharap kasih pada yg dah tak sudi

awak cuma sy nak tanya apa salah sy pada awak?
apa dosa sy awak?kenapa tiba2 awak pilih dia awak...
selama ini kita baik2 ajew awak..saya tak cukup baik ker awak?
awak sy ingin sgt tanyakan semua itu kat awak..
adakah sbb sy perempuan kampung?
adakah sbb sy tak menarik?
adakah sy tak cantik?
adakah sy kurang agama?
awak....
tapi sy seorang wanita....
sy perlu jaga adab dan sopan..
sy wanita islam yg tak pandai berkata-kata dan meminta2 lebih dari yg sepatutnya
ingin sy luahkan semua itu pada awak...
tapi sy tau awak takkan faham..
sy terpaksa redha awak..
sy tak mampu menyakiti awak seperti awak bt pada sy
sy terlalu sygkn awak...
sy tak nak awak ada masalah
sy tak nak awak serabut
sy tak nak awak tertekan
sy nak tgk awak bahagia
sbb sy sygkan awak ikhlas kerana ALLAH
jika takdirnya saya menggangu dan menjadi org ke3 dlm hidup awak
sy pasrah awak sy akan undur diri
sebab sebagai manusia saya SAYANGKAN awak dan si dia
sy tak nak menyakitkan hari sesiapa
biarlah sy yg terluka
sy akan cuba rawatnya sendiri
ALLAH MELIHATKU
ALLAH MENJAGAKU
ALLAH DISAMPINGKU
yakinlah kasih syg-Nya pada aku takkan putus
kerana ALLAH tak pernah lelah menjaga dan memeliharaku
sukar bg sy untuk berbuat demikian 
awak sy tahu hubungan kita akan setakat ini
sy terpaksa redha awak.....
dan mungkinkah kisah kita yang INI akan tinggal kenangan
awak sy hanya mampu lakukan INI shaja awak
sbb sy terlalu sygkan awak...
sya akan sentiasa ada untuk awak
susah senang kita akan bersama..
tapi jodoh tak menyebelahi saya...
awak Surat untuk bakal calon suamiku hanya tinggal tinta yg mampu sy coretkan buat awak
walaupun awak bukan lagi milik saya 

p/s: apabila kita menyintai seseorang,lepaskan dia terbang sebebasnya umpama seekor burung, biarkan dia membuat keputusannya sendiri , jika dia merasakan kamu org yg tepat dia akan kembai padamu dan membuat sarang untuk kamu berdua (@_@)

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Ahad, 12 Februari 2012

Alasan Tidak Menutup Aurat??


Assalamualaikum Hari nie miss honey agak sebuk tapi demi tak menghampakan sahabat miss honey semua di sini miss beri sedikit artikel yg miss honey sempat ambil...terima kasih kepada sahabat miss honey soutul mujahid .com

Cakap soal aurat, pasti aurat wanita yang lebih ditekankan. Memang sewajarnya kita menekankan tentang aurat wanita, kerana setiap inci tubuh wanita tu bisa menggoyah iman kaum Adam yang normal. Tapi jangan pulak asyik dok tekankan pasal aurat wanita, aurat lelaki diabaikan. Itu pasallah terlalu ramai orang main bola dalam keadaan tak tutup aurat, orang buat dungu je.

Apabila kita nasihat golongan wanita yang tak nak tutup aurat ni, pelbagai alasan dikemukakan, tapi alasan tu amat mudah dipatahkan, semudah ABC. Berikut meruapakan alasan-alasan terlebih pandai orang yang taknak tutup aurat:

1. "belum sampai seru" - padahal seruan menutup aurat telah lengkap diturunkan 1400 tahun lepas

2. "gatal kepala bila pakai tudung" - dan malas syampoo rambut, salahkan tudung.

3. "nak pakai macam mana lagi?" - dia letak akal dia sebagai standard, bukan al-Quran dan as-Sunnah. Kalau letak akal manusia sebagai standard, baik bogel je. Seni katakan...

4. "Dosa masing-masing, kubur lain-lain" - masalahnya nanti kalau hang nak masuk kuboq, orang lain jugak yang nak kena mandikan, kafankan, solatkan, dan tanamkan.

5. "belum bersedia" - zaman Nabi SAW, setelah turunnya ayat penutupan aurat, para muslimah DENGAN SEGERA mengambil kain-kain yang ada untuk menutup kepala mereka. Ini menunjukkan mereka adalah golongan yang BERSEGERA MELAKSANAKAN SYARIAT.

وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا ۖ وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ ۖ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُولِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَىٰ عَوْرَاتِ النِّسَاءِ ۖ وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ ۚ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَ الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya"[TMQ an-Nur (24):31]
p/s: aurat dan pakaian kita bukan sekadar fesyen tetapi melambangkan keperibadian dan akhlak seseorang individu

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Jumaat, 10 Februari 2012

MenCaRi KeInSaFaN DiRi



Hai Assalamualaikum hari nie miss honey akan story kan korang mengenai perkara yg miss Honey rasa perlu juga diberi perhatian...agak2 korang lah ape yek tajuknya??? ha Mencari keinsafan diri!! macam mana tau nie...hELOO Miss honey kan tajuk ah ada...adoiii ya  miss honey terlupalah sayang..ok mencari keinsafan diri adalah salah satu perkara yg miss honey rasa perlu kita selalu amalkan..korang percaya tak kata2 miss honey untuk kita menginsafkan diri sendiri bukanlah sesuatu perkara yg mudah..kerana bg kita melahirkan kesedaran diri ia perlulah dengan hati yg tulus ikhlas..merendahkan ego...BUT disini miss honey tak mengatakan bhw wlaupun kita perlu menginsafkan diri tetapi tak bermakna kita tidahk mempunyai maruah (^^,)

Ok lets go bebeh!! hehehe dalam kehidupan kita seharian banyak perkara yg kita perlu menginsafkan diri...cubalah ukhti wa akhi semua fikirkan sejak bermulanya kita kejadian manusia ALLAH telah byk memberi kita kenikmatan dalam hidup..contohnya bermula dari asal kejadian kita dari setitik air mani , dibentuk menjadi daging2, dari daging tersebut terbentuknya tulang belulang, apabila cukup 4 bln akan ditiupkan roh...sesuailah dengan firman ALLAH :


" Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia  daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan), kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat "

perkara lain yg kita dpt lihat yg miss honey dpt berikan contoh ialah kehidupan kita pada hari ini...sedarkan para sahabat miss honey sekalian yg ALLAH telah mencipta oksigen bg pernafasan kita seharian.....bayangkanlah yek sahabat semua..andailah jika ALLAH menghentikan or mengambil gas oksigen sekejab sahaja cuma 15 minit ajew...nescaya kita tidak dapat hidup (@_@) 


ok miss honey tak naklah bg tazkiah panjang tentang nikmat ciptaan tuhan yg telah kita miliki...miss honey rasa semua org tau...betul tak?..setiap dari kita mempunyai pelbagau cara bg menginsafkan diri supaya kita tetap bersyukur dengan nikmat ALLAH..kadangkala apabila kita ditimpa musibah barulah kita beru nak ingat kpd ALLAH..betul tak???? mungkinlah sesetengah dari manusia tidak begitu..tapi itukan sifat manusia...kita tak lari dari pada lupa dirikan..kita tidak bersifat maksum spt NABI MUHAMMAD....setiap dari kita sentiasa melakukan kesalahn..jadi kita perlulah insaf dan bertaubat....blh sahabat miss honey sekalian??


bagi miss honey apabila miss honey mempunyai masalah miss honey akan dengar sebuah lagu ...untuk insafkan diri dan mencari kekuatan..lagu nie telah direkomankan oleh seorang kak senior dekat miss honey...ha korang nak tau tak lagu ape....mehh miss honey share...manelah tau akan memberi manfaat kpd kita bersama (",)
Keinsafan Diri- Fursan

DISAAT YANG SEPI INI
KU DUDUK SEORANG DIRI
MEMOHON KEAMPUNAN DARI ILAHI

BAK LAUTAN BERGELOMBANG
SIANG MALAM PAGI JUGA PETANG
MENGHARAPKAN KETENANGAN
DARI TUHAN YANG ESA

BETAPA RIMBUNNYA DOSAKU
SEMUA TERLAKAR DILEMBAH USIAKU
SALAH DAN SILAP DIMASA YANG LALU
KINI KU SESALI

KU TIDAK LAYAK KESYURGAMU
NAMUN TAK SANGGUP KE NERAKAMU
KUTUNDUK SUJUD MERENDAH DIRI
KEMBALI PADAMU

CHORUS….

KU TETAP SETIA
PADAMU OH TUHANKU
AKAN KU PATUHI SEGALA
SURUHANMU

AKAN KU JAUHI
SEGALA LARANGANMU
ITULAH TANDA CINTA
CINTA ILAHI


p/s:menginsafkan diri sebenarnya dapat membentuk kekuatan dalaman kita sendiri





。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Selasa, 7 Februari 2012

BiLa NaK kAhWeN??


Hai Assalamualaikum semua kengkawan n to all my readers...ok post kali nie miss honey akan berbicara mengenai KAWEN!! ha sape tak suka kawen angkat tangan.....wah nampaknya semua sahabat miss honey nak kawen yek...even yang dah kawen pun kalau ada peluang nak kawen sure nak kawen lagi kan...
ha betul tak???..tak baik tipu tau...
its normal lah wahai ukhti wa akhi ku sekalian itukan fitrah kita sebagai manusia kan...
sememangnya kejadian kita diciptakan mempunyai nafsu ( means nafsu ingin berpasangan, ingin disayangi, ingin bermanja, ingin makan, termasuklah nafsu nak berumahtangga) kalau nak sebut pasal nafsu sampai esok pun tak hbskan tambah2 kalau girl nie ....yg mempunyai 9 nafsu 1 akal berbanding boy yg 9 akal 1 nafsu..
betul tak??

apabila kita menyentuh bab kawen mesti ada diantara korang terutama girl lah kan yg selalu akan ditanya mengenai bila nak kawen???
wah wah blh mati tercekek anak lipas nie overlah pulak kan  
samalah macam miss honey tambah2 usia dah mencecah 21 thn nie...org tua2 kata bunga tengah kembang ditaman ewahhh .....perasanlah pula...setiap kali miss honey pergi kenduri or setiap kali terjumpa ahli mesyuarat tingkap my mom akan tanya dah ada calon??bila nak bertunang?? kalau belum ada calon makcik ada anak nak ker???
aloyyaa!!! amboi senang nampak macam nie makcik  nak kenen kenen kan anak jantan dia kat miss honey...mcm jual kat pasarlah pulak yek makcik (@_@)
apabila jadi situasi mcam nie miss honey akan senyum n akan menyorok belakang my mom hehehhe
mals lah nak soal jawab soalan cepu mas nikan... cuma yang mampu miss honey jawab insyALLAH..

ok macam biasalah di sini miss honey akan bagi tips kpd korang mcm mana nak jawab soalan killer nie kan 
(^^,)

Bila nak kawen??  
inssyALLAH jika ada jodoh saya akan berkahwin 
Dengan siapa?   
InsyALLAH bergantung kepada ketentuan ALLAH dengan siapa itu adalah rahsia-Nya, sebelum berkahwin saya tidak berani untuk mengatakan siapa jodoh saya.insyALLAH apabila ALLAH berkenan untuk mempertemukan jodoh buat saya.....sampai masanya saya akan mengenalinya jua 
Tapi Bila? 
Apabila ALLAH perkenan InsyALLAH walimatururus akan saya kirimkan, semuanya bergantung kepada Qada' ALLAH...sampai masanya akan saya beritahu jua..bersabarlah
kenapa memilih ker? 
maaf  saya tidak memilih siapa lah saya sebagai hamba ALLAH untuk memilih jodoh yg telah ditetapkan-Nya kepada.namun sebagai seorang ummat islam perlulah kita mengikut sunnah yaknie memilih jodoh berdasarkan keturunan, harta, paras rupa, pendidikan, sihat akal dan tubuh badan yg paling penting agama nak lebih lanjut sila bace post honey yg terdahulu BACE SINI.
Kenapa lambat kawen? 
Kerana ALLAH tahu masa yg sesuai buat saya,kerana ALLAH hendak memberi peluang kepada  saya untuk melabuhkan cinta saya kepada -Nya, memberi saya peluang untuk berbakti kepada ibu bapa serta ahli keluarga saya dahulu.Untuk saya terus belajar seterusnya terus belajar lagi bagi membina sebuah keluarga yg sakinah dan mawwaddah.

ha apa macam sahabat miss honey bolehkan kita jawab mcm2 insyALLAH .....mereka akan memahaminya 

 p/s: duhai sahabat jangan bersedih jika dikau tidak bertemu jodoh lagi kerana ALLAH telah merencanakan jodoh yg terbaik..bersabarlah kerana kita merancang, ALLAH merancang, tetapi perancangan ALLAH adalah terbaik buat hamba-Nya.. wasalam 



。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

LuAhaN hATi SeOrANg MusLiMAH


Hai assalamualaikum semua sahabat miss honey hari nie...adakah anda semua sihat??...miss doakan semua sahabat miss honey berada dalam keadaan sihat waafiat hendaknya...insyALLAH..hari ini miss honey akan bangkitkan mengenai luahan hatiku seorang muslimah... ok lets go bebeh jom bace (^^,)




seorang muslimah yang tak melayan lelaki apabila ditegur janganlah kau kata dia sombong ,

seorang muslimah yang tiada teman lelaki , janganlah kau kata dia tak laku ,

seorang muslimah yang tegas dalam memelihara prinsip aurat ,janganlah kau kata dia kolot ,
... ...

seorang muslimah yang tak pandang kau tika bersemuka , janganlah kau ingat kau hensem sangat sampai dia takut nak pandang , -_-"

•► Tahukah kau wahai Adam

Apa yg ada di sebalik sekeping hati muslimah itu ?

Ketahuilah , dia sedang berjuang memelihara hati engkau supaya tegar meletakkan Allah di atas singgahsana dalam hatimu .

Dia mahukan engkau , menjadi mujahid yang sibuk menegakkan kalimah haq berbanding melayani hawa nafsumu .

Betapa dia sangat takut andai dirinya menjadi punca kelalaian hatimu dalam menunaikan haq Allah .

Betapa dia sangat takut andai dirinya mengkhianati hak Allah dgn mengambil alih singgahsana Allah dalam hatimu .

Damaikanlah ombak di hatimu , kerana ianya lumrah ujian . .
Yang menjadi lubuk pahala mujahadah cintaMu padaNya ,
tekadkanlah janji di hati . .
"Telah Kupilih JalanMu . . dan aku sebenar-benar yakin , cinta ini tidak akan pernah dikecewakan"
P/s: cinta kpd ALLAH mampu mengatasi cinta kita sesama MANUSIA (@_@) 

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Isnin, 6 Februari 2012

Dok Payah Nikah Nie, Bende yang Mudah



Hai Assalamualaikum today miss honey akan coretkan sedikt kata2 yg bermakna dari Ustaz Azhar Idrus...
ha kenal tak ustaz2 mesti kenal kan...

  1. jangan pikat wanita kalau anda tak bersedia untuk mencintainya
  2.  jangan buat wanita itu jatuh cinta kalau anda tak cintakannya
  3.  jangan memberi wanita harapan kalau anda tak pasti
  4.  jangan sakitkan hati wanita kalau anda tidak ada hati untuknya
  5.  jangan mainkan perasaan wanita jika anda tiada perasaan untuknya
  6. HARAM jika menjadikan wanita itu kekasihnya jika tiada niat untuk menikahinya 
  7. ISTIKHARAH-jika hati terasa lapang itu tanda jodoh yang baik dan sebaliknya
  8.  perkahwinan yg paling berkat adalah perkahwinan yg murah mas kahwinnya
  9.  RM 10 ribu belanja mas kahwin untuk wanita yg pandai semua (agama, memasak, menjahit , dll)
  10. Haram mengambil menantu yg tidak solat walaupun 1 waktu ( 1waktu tinggal bersamaan 6 ribu tahun bakar dlm neraka)
  11. lelaki yang soleh digalakkan untuk berkahwin dengan perempuan yg tidak soleh manakala perempuan yg soleh tidak digalakkan berkahwin dengan lelaki tidak soleh
  12. meluahkan perasaan hendak berkahwin kepada wanita dibenarkan tetapi bukan dalam keadaan berkhalwat (depan ibu bapa/ mahram)
  13. pergi melihat dahulu wanita itu baru berkahwin (makruh jika tidak membuatnya)
  14.  yang dah kaple tapi akhirnya menikah , wajib juga bertaubat bagi dosa-dosa yg lepas
  15. yang sudah bertunang nak bawa tunang jalan-jalan boleh tetapi ditemani ibu bapa
  16. kalau dah berkenan pergi kerumah , merisik dan bertanya jujur dan ikhlas nyatakan hajat nak kahwin
  17. hukum bercinta sebelum kahwin adalah haram kerana buka dari sunnah nabi
  18. cinta, kasih, nak bergolak lepas kahwin barulah seronok
p/s: jika kita ikuti insyallah selamat dunia akhirat 
。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Ahad, 5 Februari 2012

Apabila Cinta Bertandang Ke Hati


Hai Assalamualaikum miss honey ucapkan kepada semua reader...ok 1st of all things miss honey nak tanya...bagaimana iman anda hari ini??? wah2 ala2 ustazah Nor Ba'yah lah pula yek...ehem ok kita teruskan untuk entry kali nie miss honey akan kaitkan dengan soal cinta... ha??? CINTA lagi ermmmmm...

Ok STOP kejab jangan bising2...Cuba tgk tajuk dulu menarik tak??? Apabila cinta sudah bertandang ke hati  ia akan merubahkan hati kerana cinta sudah berputik dalam diri...persoalannya bagaimana kita hendak mengetahui kita sudah terjatuh or sengaja menjatuhkan diri kedalam percintaan.....ok2 jangan gaduh2 miss honey akan berikan korang sedikit pentanda CINTA SUDAH BERTANDANG KE HATI (^^,)

  • hati mempuyai kemahuan yang meluap-luap bagi menemui orang yang dirindui
  • hati orang yg bercinta tidak mempunyai ruang kecuali utk org yg dikasihinya
  • mereka yg sudah jatuh cinta akan membuka hati supaya bersedia memikul beban pasangan yg dikasihi
  • hati mula cenderung kpd org yg dinamakan kekasih
  • org yg sudah jatuh cinta bersedia merelakan hatinya membuka ruang pertimbangan dlm ruang hal2 sekitarnya
  • hati cenderung bagi menyatukan kemahuan diri dengan org yg dicintai
  • mendahului kemahuan org yg dicintanya sebelum dirinya sendiri
  • sanggub menyatukan segala bentuk pengalaman manis atau pahit kekasih 
  •  bersedia dengan sepenuh hati bagi menyerah dan mengorbankan segala-galanya 
  •  kemahuan yg tidak pernah berkurangan kepada diri kekasih 
  • hati sentiasa merasakan setiap nafas dan nadi sentiasa bergerak sealiran dengan org yg dicintai
  • hati mula sentiasa berada dlm keadaan gelisah dan tenang pada setiap masa. gelisah tanpa disisinya. tenang apabila dia disisi.
  • hati sukar menerima dan mendengar keburukkan orang yg dicintai. tetapi gembira dengan perihal orang bercerita kebaikan kekasihnya
  • hati sentiasa mahukan dia sentiasa bersama setiap saat dan ketika
p/s: hanya seminit bagi mencari insan yg istimewa, sejam bagi menghargainya, sehari bagi  mencintainya, tetapi seumur hidup bagi melupakannya.
。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Khamis, 2 Februari 2012

CiNtA vS StUdY



hai Assalam semua, today i want to story abaut  CiNtA vS StUdY......ermmm naper yek tertiba miss honey talking about this yek???....huhuhu sebenarnya dah lama nak story mory n sentuh sikit bab nie...THIS mY experience ok!!! dulu miss honey ingat  mampu cinta or admirelah kan sambil study...ala konon-konon barget baguslah...ala-ala BOMBASTIK gitu.... hahaha blh buat dwikerja....study sambil dok cinta cintun ala-ala filem korea...study same2, bagi semangat lah, bak kata org skrg CHARING IS CARING......( i am talking when zaman baru nak tumbuh gigi dululah, biasalah time nak baru kenal zaman remaja) terpengaruh, taksub, teruja n seangkatan dengannya lah, almaklumlah budak baru nak belajar cinta monyet....(monyet bercinta ker??? ker terus kahwin tak pun terus dapat baby) ha tgk!! miss honey mula lah nak wat soalan tak baper nak cerdik nie!!....

ok jom kita terus kepada topik perbincangan (wah ala2 forumlah pulak yek)....dulu biasalahkan nak cintun sana nak cintun sini aleh2 jadi magie cintan jew....bila lapar org cari, lepas kenyang dilupakan betul tak??....tapi persetanlah semua2( kasarnya bunyi!!) semua tak da makna lah bg miss honey...u guess tahu kenapa???kalau omputih kata u know whay??? sebab selalu sahaja remaja yg bercinta time study akan tergelincir landasan.. tak percaya??? Korang kena percaya.... 

Why?? Why?? miss honey kata macam2 .....huhuhu bila miss honey smbung study ke U, baru miss honey sedar Cinta zaman sekolah tak ke mana??? makan pun mak bapak kau tanggung ada hati nak berkaple2...miss honey tak kata salah , ada juga pasangan yg kaple time sekolah berpanjangan sampai ke jinjing pelamin.kalau dah mcm2 ALHAMDULILAH....tapi kalau tak macam mana??? tak ker rugi!!... siap blh panggil mama, papa errr...gelilah miss honey dengar... HELLO!!! korang2 conform ker akan ada anak!! and yg paling PENTING conform ker kawin.... bila kita tanya ,senang jew depa bahasa utaqha dah keluaq dah   biasala kami nak romantik, manje2 kan pengikat kasih sayang.... heyy!! pengikat kasih sayang ape nyer, kalau nak ikat, ikat teruslah tambat terus dengan tali ( maksud mis honey ikat dengan kawin  yek!!) hehhe blh terus ko nak panggil PAPA, ke MAMA ker, DARLING ker, SAYANG ker,,, panggillah tak saper nak heran pun...lagi orang lain suka adalahkan...nampak romantik jew kan..??

Bagi miss honey saper yg belum berkahwin, (ada kawan miss honey y dah berkahwin time belajar, tapi bukan belajar di sekolah yek tapi di IPT yg dah kahwin 2 tak pelah SYUKUR Mereka dah jumpa jodoh masing2) Tapi bagi miss honey yang belum kawin baik tumpu study... korang barget jewlah dalam 8 tahun akan datang korang nak jadi ape??? fikir beb jangan tak fikir!!! bagi miss honey miss honey perlukan 7 tahun lagi (wah lama jugak2) untuk miss honey tumpu study dalam 7 tahu nie miss honey akan berazam untuk tamatkan MASTER....sekarang dah DEGREE... miss honey kena sabar lagi 1 anak tangga lagi...fuh kanan fuh kiri minta2 lah berjaya... lepas2 miss honey akan fikir kawin plak...miss honey kena capai cita2 miss honey dulu....orang kata bukan senang nak senangkan...so kena berusahalah...chaiyok2!!!...bagi adik-adik yg masih sekolah2 pesan miss honey tinggal kejab dunia percintaaan n tumpu dulu study...nanti bila korang dah masuk U...pilh jew mana yg nak ..sama bijak sama matang.. n paling penting sama bertanggungjawab.... bukan saje2 nak TEST jew k...no UJIKAJI dah yek...kalau korang bercinta time sekolah bila dah sambung belajar lagi ke peringkat lebih tinggi huhuhu gigit jari jewlah tak blh nak pilih dah...tak kan rugi mcm2...

ok akhir kalam MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA...perhhhh tiba2 pulak melalut balik ....

✿ Kata Najwa →❤ cinta muka buku ✔
❀ Kata Rangga →❤ ada apa dgn cinta ✔
✿ Kata Radja →❤ benci bilang cinta ✔
❀ Kata Agnes Monica →❤ cinta tak ada logika ✔
✿ Kata Polis →❤ cinta itu sukar ditangkap ✔
❀ Kata Ustaz →❤ cinta itu anugerah ✔
✿ Kata Doktor → ❤cinta tak dapat untuk diubati ✔
❀ Kata Guru →❤ cinta tak boleh utk di pelajari ✔
✿ Kata Hakim →❤ cinta tak boleh di hukum ✔
❀ Kata Orang →❤ cinta itu indah ✔
✿ Kata Ulama →❤ cinta Allah kekal abadi ✔
p/s: Belajar+ Tambah Ilmu agama+Kerja+ Berbakti kpd Ibu bapa + Kahwin= INSYAALLAH selamat dunia akhirat (^^,)



。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Rabu, 1 Februari 2012

KELAPA ATAU MUTIARA?




KELAPA ATAU MUTIARA?
Untukmu Wanita...

Apabila kamu berkawan dengan lelaki,
ingatlah ada dua pilihan terbentang

PERTAMA...

kamu jadi seperti KELAPA...
mudah diperoleh..
diparut...diperah..

dan diambil santannya...
lepas itu hampasnya dibuang...

KEDUA...

Kamu menjadi sebutir MUTIARA..
berada di dasar lautan...
tersimpan rapi..

dilindungi kulit...
bukan senang nak lihat..
apa lagi mendapatkannya..

hanya orang yang bertuah ...
berusaha menyelami dasar lautan...
dapat memperolehnya..

harganya mahal sekali..
dan ia akan tersimpan selamanya..

jadi..
kamu pilihlah sama ada hendak menjadi KELAPA ataupun MUTIARA..

di sebalik SANTAN..
menjadi penyedap makanan..

diperah segala kenikmatan..
dengan mudah jatuh menjadi titisan..

akhirnya habis kari dimakan..
pulut panggang sisi habis ditelan..

dan SANTAN hilang tak jadi ingatan..
yang terasa lazat hanya kari dan pulut panggang..

orang tak kenang jasa SANTAN..

MUTIARA...
tertanam di dasar paling dalam...
sukar andai mengharap jadi perhatian..

kerana MUTIARA dilindungi oleh cengkerang yang menghadangnya dari ancaman musuh..

namun kiranya ditemui insan..
akan menjadi PERMATA HIASAN..

terletak tinggi di cincin idaman..
atau di leher nan jinjang..
atau di lengan menawan..

makin lama MUTIARA tertanam..
makin tinggi nilainya..

oleh itu...
pilihlah sendiri...

menjadi SANTAN..
mudah jadi perhatian..

tapi hanya sebentar jadi santapan...
kemudian hilang segala nikmat dan pujian..

menjadi MUTIARA..
sukar ditemukan..

namun bila dihias indah gadis rupawan..

hilang ia..
tangisan mengiringi zaman..

SUBHANALLAH WALHAMDULILLAH WA LAA ILAHA ILLALLAHU WALLAHU AKBAR!!

p/s:perempuan murahan bukanlah dinilai dari wang hantaran yg diberi tetapi.. bagaimana perempuan itu mnjaga maruah nya.. dari pndangan mahupun sentuhan oleh lelaki bukan muhrim..
kredit by: Penjejak Awan


。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers