Kesayangan

Entry Miss Honey Minggu ini

Isnin, 30 April 2012

bila hati Kita MuLa Pedih~~~Ya ALLAH sakitnya!!!



Assalamualaikum n selamat sejahtera buat my reader
khaifahaluka sahabat miss honey...
maaf sbb dah agak lama tak terupdate status...
ha cadangnya malam nie miss honey tak nak update status just nak buat asgment 
tapi entahlah tiba2 ajew
jantung miss honey tersentap
jantung sejuk...sebak n nak nagis
tangan mengeletar...

Ya ALLAH ujian kepadaku , aku pohon kau akan kurniakan kesabaran padaku
aku tak salahkan-Mu Ya ALLAH
kerana setiap ujian yang kau berikan tanda sayangkan Kau padaku

Ya ALLAH 
Kau BersamaKU 
Kau PerhatikanKu
Kau tak pernah meninggalkan-ku....

p/s: miss honey perlukan semangat dan bantuan sahabat miss honey semua pada saat ini

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Isnin, 23 April 2012

LaGi KiSaH SiSwA~~~SiSwA UKM HiLaNg




Assalamualaikum dan salam sejahtera
 kali nie miss Honey tak nak story mory panjang berjela...ok let go bebeh.... kali nie sekali miss Honey akan paparkan kisah student IPT....sebelum nie miss Honey ada post mengenai siswi UPSI terjatuh bangunan... ha tak tahu kisahnya...baiklah sahabat miss honey boleh tekan SISWI UPSI TERJATUH BANGUNAN dan kisah selanjutnya tentang siswi tersebut sahabat boleh bace SISWI TERKENAN TERJUN BANGUNAN .

Pada kali ni miss honey akan paparkan pula kisah selanjutkan mengenai seorang siswa UKM Muhd Ubaidi Abdul Munir (No. Matrik: A119639) , 23 yang hilang dari rumah ibu saudaranya di Seri Kembangan, dipercayai akibat tekanan selepas tidak menamatkan pengajian dalam bidang mikrobiologi di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Bangi. 

Kehilangan Ubaidi disedari apabila beliau  tidak pulang ke rumah termasuk gagal hadir ke kuliah, kehilangannya mendorong ahli keluarganya mencari Ubaidi di sekitar Bangi dan Putrajaya kerana bimbang sesuatu yang tidak diingini berlaku.
jika sesiapa tahu mengenai Ubaidi bolehlah menghubungi ayahnya di talian 014-8499825 

ape-apepun kita mendoakan Ubaidi akan ditemui dengan selamat..Miss Honey turut bersimpati terhadap keluarga beliau

p/s: story  ini miss honey petik dari Pembina UKM dan Harian Metro. untuk maklumat lanjut boleh klik di link tersebut.



。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Sabtu, 21 April 2012

SisWi UPSI maut KeRaNa StResS~~BerSaNgKalaH BaiK




Assalamualaikum dan selamat sejahtera seperti yang miss honey janjikan miss honey akan paparkan kisah selanjutnya tentang seorang pelajar upsi maut kerana terjatuh bangunan....nak tau kisahnya..baiklah sahabat miss honey sila bace siswi UPSI maut terjatuh banguan, baiklah berbalik kisah kita yang selanjutnya menurut sumber   ALLAHYARHAMAH Fatimah Mina bt Md Juferi telah mencederakan diri sendiri kerana melalui siasat terdapatnya kesan darah di tingkat empat...lalu mengambil tindakan terjun bangunan....kesahihan cerita ini kita tidak tahu....WAALAHUALAM...
nak tahu ape kisahnya nie miss honey paparkan sikit 


Tekanan perasaan dipercayai menjadi punca seorang pelajar perempuan tahun tiga Fakulti Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi) terjun dari tingkat empat bangunan E-Learning kampus universiti itu di sini, petang semalam.
Menurut sumber, pelajar berusia 23 tahun dan bakal menamatkan pengajiannya dalam dua semester itu, dipercayai telah mencederakan dirinya sebelum nekad terjun bangunan.
"Terdapat kesan darah pada dinding koridor di tingkat empat bangunan di mana pelajar terbabit dipercayai terjun.
"Kesan itu menunjukkan pelajar ini telah cedera dan nekad terjun bangunan," katanya ketika ditemui Sinar Harian.
Menurutnya, kejadian itu berlaku kira-kira jam 5.30 petang ketika kebanyakan pelajar tamat kuliah tambahan.
Kata sumber itu lagi, mangsa mati akibat kecederaan parah di kepala dan patah kaki.
Ketika kejadian, katanya, mangsa berpakaian muslimah, berseluar trek dan bertudung.
"Menurut rakan-rakannya, sebelum ini pelajar yang berasal dari Johor Bharu itu dilihat murung dan sering bercakap sendirian dan berkemungkinan menghadapi tekanan," katanya.
Sinar Harian cuba menjejaki rakannya, namun masih gagal kerana mangsa berkemungkinan tidak tinggal di kolej kediaman tetapi tinggal di kediaman luar kampus.
Dalam pada itu, seorang pembaca Sinar Harian Online dalam mesej Facebook menulis bahawa "seorang mahasiswi Upsi semester empat, minor Bahasa Arab terbunuh setelah terjatuh dari Bangunan E-Learning sekitar jam 5.30 - 6.00 petang tadi."
"Kami diberitahu dari tingkat empat dan identiti mangsa juga telah dikenal pasti dan akan disiarkan sebaik sahaja disahkan," kata pengunjung itu.
 ALLAHYARHAMAH Fatimah Mina bt Md Juferi

sahabat perginya dirimu akan kami iringi doa..perjuanganmu akan kami teruskan...semoga kamu ditempatkan dikalangan orang yang beriman

ape2pun bagi miss honey kita kena bersangka baik...sudah tiba ajal ALLAHYARHAMAH dimana, bila adalah ketentuan tuhan...tak perlulah kita nak mengata belakang lebih baik kita mendoakan agar rohnya dicucuri rahmat....amin

p/s: berita kredit by berita harian 
。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

SiSwI UPSI mAut TerjatUH BanGuNan



Assalamualikum sahabat miss honey..miss honey masih dalam keadaan terkejut kerana salah seorang siswi ditempat miss honey belajar telah maut terjatuh bangunan E-Learning....MASYALLAH sahabat.....maut tak mengenal tempat sekelip sahaja ia akan datang tak mengira tempat, masa, siapa,???

Seorang siswi UPSI semester 4 Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Fatimah Mina Binti Md Juferi meninggal dunia selepas dipercayai jatuh daripada bangunan E-LEARNING UPSI sekitar jam 5.50 petang tadi (21/04/2012). Punca kejadian masih disiasat pasukan polis. Dan siswi ini tinggal di Kolej Ungku Omar

Takziah kepada keluarga arwah..semoga roh beliau dicucuri rahmat...Al-Fatihah
Fatimah Mina Binti Md Juferi
semoga roh almarhamah di cucuri rahmat

p/s: nak tahu lebih lanjut boleh ke SINI. perkembangan selanjutnya miss honey akan beritahu kemudian





。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Jumaat, 20 April 2012

BerTuDuNg TaK SeMeStiNya BaiK pUn



Assalamualaikum harinie miss honey akan bagi satu topik yang agak menarik ha ape yek....." bertudung tak semestinya baik pun"......opss sahabat miss honey jangan salah sangka yek...jgn wat spekulasi awal yang bukan-bukan....ha ape2pun jom jewlah kita tgk pic kat bawah nie.....





agak-agak sahabat miss honey apelah yang sedang perempuan tersebut buat yek.....
nauzubillah




ermmm nie gambar lanjutan yang diatas




min-main juga cik adik manis tapi kenapa kepala lututnya nampak




hehehheh lawanyer legan....




ermmm.....korang fikir sendirilah




gara-gara terlalu nak berfesyen moden 




hahhahahhaha.....nie miss honey agak pening...




pic nie dikatakan bukan wanita islam...jadi kita bersangka baik




para suami mana pilihan anda??
p/s: berpakaian dalam islam tak salah tapi biarlah ikut syariat.. tak salah nak berfesyen tapi biarlah berpada-pada...dan tudung bukan sekadar fesyen yek...tapi melambangkan peribadi kita


。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Doa MinTa JoDoH YanG BaiK



Bismillahirrohmannirrohim.....

Ya Allah..Ya Tuhanku..
Jika pendampingku tlah Engkau lahirkan
Gerakan hatinya tuk menujuku ,Pertemukanlah kami dlm sebaik-baiknya pertemuan tuk menuju Ridha-Mu..
Kerana Engkaulah yg berhak atas hati hamba2-Mu..
Dan Engkau jua yg kuasa membolak balikannya..

Ya Rabb,
bila dia jauh,dekatkanlah..
Eratkan hati kami dlm ikatan kerana-Mu ,tautkan hatiku dgn hatinya yg sama2 mengharap&mendamba sebuah keinginan menuju ridha-Mu..

Ya Allah...Yang Maha Pecinta
Pemilik cinta sejati ,Jikalau cintaku kau ciptakan untuk dia
Tabahkan hatinya..
Teguhkan imannya..
Tegarkan penantiannya..

Ya Rabb...Sang Pemilik Hati
Jikalau hatiku KAU ciptakan untuk dia ,Penuhi hatinya dg Kasih-Mu,
Terangi langkahnya dengan Cahaya-Mu ,Limpahkan kelapangan dikalbunya dengan kesabaran,Temani dia dlm kesepian..

Ya Rabb,
Tiada tempat ku bersandar Selain pada-Mu,
Kutitipkan cintaku pada-Mu untuknya..
Kutitipkan sayangku pada-Mu untuknya..
Kutitipkan rinduku pada-Mu untuknya..
Mekarkan cintaku bersama cintanya..
Satukan hidupku & hidupnya dlm Cinta-Mu..

Rabb....
Ku yakin bila saatnya sudah menghampiri,
Pasti kebahagiaan itu aku dapati..
Mohon beri aku kekuatan dan kesabaran dlm penantianku..

Ya ALLAH..
kirimkan dia yang dapat membawa kebaikan,
Baik bagi duniaku,akhiratku dan agamaku..
Agar kami sama2 berjamaah tuk tetap Menuju-Mu..
bimbinglah hati kami ,Kuatkan hati kami..
Penuhilah dengan Rahmat & kasih sayang-Mu..Aamiin ya Rabb...

( Untuk sahabat yang sedang menanti CINTA SEJATI kerana ALLAH..Moga ALLAH memberi yang TERBAIK dalam Pandangan & Pilihan-Nya...mengabulkan doaku,doamu dan doa kita semua.....Aamiin )

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Aku DaN DiA DaH pUtUs



Assalamualaikum
“aku dan dia dah putus…”
“kenapa?”
“aku dah x sayangkan dia. pelik bukan.tiba-tiba saja perasaan tu hilang”
“kau pasti dengan keputusan kau.kau x kesiankan dia? dia sayang kau…”
“kesian la jugak. tapi bila aku fikir balik. lagi kesian kalau aku teruskan. aku dah x mampu…”
“buatlah apa yang kau rasa terbaik….”
selepas setahun,
“aku geram. dia tipu aku. lepas setahun baru aku tahu…”
“kenapa? apa yang dah jadi…?”
“dia ada ramai perempuan belakang aku. dia tipu aku.aku rasa pedih. terlalu pedih…”
“kenapa kau pedih. kan perasaan kau dekat dia dah lama hilang”
“entah. mungkin rasa dikhianati. x dihargai.mungkin kalau aku sayang dia. sekarang aku dah longlai. separuh mati aku terluka. rabak. koyak. patah….”
“lupakanlah. jangan bebani hati fikiran diri kau dengan benda dah lepas ni…tidurlah dah lewat…”
“aku tak boleh stop. mata aku x boleh nak lelap .kecewa aku menggunung. otak aku overtime….”
.
beberapa bulan kemudian
“Aku selalu tertanya-tanya kenapa perasaan aku pada dia boleh hilang. Sekelip mata.”
“kau ada jawapan?”
…senyum “ada…mudah.”
“apa dia?”
“bila aku pandang semua benda yang jadi tu ada hikmah.aku mula refleksi balik segala apa yang aku dah buat.apa yang jadi dalam hidup aku.dan aku dapat jawapan.kau nak tahu?”
“kongsi lah…”
“Allah sayang aku. Dia taknak aku setia pada orang yang x hargai aku. Dia benarkan aku tahu kebenaran setelah setahun.mungkin masa tu baru kekuatan aku cukup untuk menampung kekecewaan aku.dan aku fikir-fikir balik, Allah beri yang terbaik untuk aku.sedangkan banyak benda yang aku lalai.hubungan aku dengan Allah aku terabai.”
“maksud kau?”
“aku banyak berfikir.refleksi balik segalanya.cari jawpan pada soalan-soalan aku.aku kadang-kadang lalai dalam mengingati Allah.leka dengan cinta lelaki.aku dah bazirkan masa,duit untuk cinta lelaki.aku dah sedar aku sepatutnya fokus cinta kepada Pencipta.nak tahu sesuatu?”
“teruskan aku dengar…”
“aku pernah tanya kenapa aku jumpa lelaki yang salah.sekarang aku rasa aku tahu kenapa.aku belum cukup baik.dan aku kena betulkan diri aku untuk dapat yang terbaik. Rasa cinta itu memang anugerah daripada Allah.tapi kita manusia ni lebih menghargai rasa cinta itu daripada Si Pemberi.
Kakak sepupu aku pernah cakap bila kita couple susah nak kawal bukan…rindulah sayanglah then gaduh sampai emo seminggu.lepas itu mula nak pegang-pegang tangan, bergambar rapat-rapat…sebab tu,lebih baik mencegah daripada mengubati bukan…”
“so sekarang?”
“aku tengah berjuang.menjadi lebih baik.doakan.selangkah.dua langkah…aku sedang berlari.mendekati Pencipta…”
“lelaki?cinta?”
“hanya yang Halal.janji Allah itu pasti.”
“kau yakin sekarang?rasa lebih baik?”
“alhamdulillah.semua jawapan-jawapan yang aku cari membawa aku pada Allah.aku nampak cahaya melambai-lambai dari jauh.cahaya itu yang buat aku bangun.dan ketenangan itu milik aku.sungguh,hikmah itu kalau dicari gali manisnya tiada berpenghujung.aku khilaf.sebab aku tahu Allah sentiasa ada, cuma manusia yang mencipta jarak.
Itu kata-kata yang aku rasa sesuai dengan situasi aku.mungkin dulu aku nak dekat dengan Dia bila nak sesuatu atau sedih kecewa saja.tapi sekarang aku dah sedar,faham tanggungjawab aku.Allah buktikan lagi sayang Dia pada aku dengan adanya perasaan ini.syukur :) 
p/s:MANUSIA : BODOH: tak belajar dari pengalaman sendiri dan tak belajar dari pengalaman orang lain PANDAI: belajar dari pengalaman sendiri tapi tak belajar dari pengalaman orang lain BIJAK: belajar dari pengalaman sendiri dan pengalaman orang lain….

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Khamis, 19 April 2012

LeLaKi SoLeH IDaMaN WaNiTa



Aku sedang menanti dia
Seorang lelaki yang akan bergelar suami
Seorang Mukmin yang merindui syahid dijalan Allah
Seorang hambaNya yang sentiasa zikrulloh

Dia seorang lelaki yg berani dan tegas
Dia tidak pernah takut untuk berkata benar
Dia tidak pernah gentar melawan nafsu yang ingin menguasai diri
Dia sentiasa membantuku berjuang fisabilillah

Dia selalu menghibur aku
Dengan alunan ayat2 suci Al-Quran
Dengan zikir2 Munajat
Dengan surah2 rindu yang dihafaznya

Ketika aku terjebak mimpi indah duniawi
Dia menasihatiku supaya mengingat mati
Ketika aku sedang asyik terpesona dgn buaian cinta dunia
Dia menyadarkan aku betapa lazatnya lagi pesona cinta Yang Maha Esa

Dia memang sentiasa kelihatan lelah
Matanya penat kerana membaca surat cinta tuhanNya
Suaranya lesu kerana lelah mengaji dan berzikir
Badannya letih kerana bermunajat dimalam hari

Dia sentiasa mengingat mati
Baginya dunia ini hanyalah panggung sandiwara semata-mata
Kita hambaNya adalah pemainnya
Hasil keputusan permainan kita akan diputuskan di padang masyar nanti.

Dia sentiasa menjaga matanya dari perbuatan-perbuatan maksiat
Dia senantiasa mengajak aku mendalami ajaran Islam
Dia seorang yang penyayang dan taat akan kedua ibu bapanya
Dia juga sentiasa berbakti untuk keluarga

Dia sentiasa tabah dan sabar dalam menghadapi cubaan
Baginya, cubaan-cubaan itulah yang akan menjahit semula sajadah imannya yang terkoyak
Lantaran mungkin kerana kekhilafan diri sendiri

Dia sentiasa menjaga solatnya kerana itulah kehormatan dirinya
Dia sentiasa bersedia menjadi imam dan Pemimpin Keluarga
Dia tidak pernah merasa malu mempertahankan Agama Islamnya
Kerana Islam adalah Agama Allah yang benar.

Dia senantiasa ingin mencontohi sifat-sifat mulia Rasulullah S.A.W
Dia juga sentiasa berusaha mencintai kekasih agungnya,
Kekasih sejatinya yang kekal abadi iaitu Allahu Rabbi

Aku mencintai dia kerana agamanya dan kerana cintanya kepada Maha Pencipta
Andai dia hilangkan cintanya, maka hilanglah cintaku pada dia
Cinta dia terhadap Maha Pencipta mendekatkan aku padaNya
Cinta Illahi jugalah yang menyebabkan aku memilih dia

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Selasa, 17 April 2012

Jubah Maksiat


harinie miss honey akan meyentuh sedikit mengenai jubah pada masa kini. seperti mana kita sedia maklum, jubah sudah menjadi satu tren yang baru untuk di gayakan bagi setiap wanita. jubah sekarang bukan macam jubah dahulu.sarat dihiasi dengan manik, labuci supaya nampak cantik dan gah....ha betul tak ape miss honey katakan... jubah sekarang sudah hilang erti sebuah nilai jubah yang sebenarnya. jubah dipakai untuk menutup aurat kerana sifatnya yang longgar dan tak mengikut bentuk badan. febrik kainnya yang tebal. bagi melindungi  nampak tubuh badan.. memilih warna yang gelap supaya tidak menarik perhatian ajnabi...tetapi malang sekali ape yang berlaku kini...cuba sahabat-sahabat miss honey tengok sekeliling...situasi sekarang..adakah pemakaian jubah seperti yang di syariatkan???

Ramai yang mengenakan jubah utk majlis2 atau kegunaan harian sekarang ni.
 TAPI, JUBAH bukan bermakna ia pakaian HALAL/TUTUP AURAT jika SENDAT. Ia tetap menjadi HARAM sekiranya tidak SEMPURNA tutupan aurat walaupun nama pakaian tu JUBAH sekalipun.

Tujuan asal Jubah adalah untuk MENGURANGKAN dan menghalang kesan seksual dari aurat tubuh wanita ke atas pandangan NAFSU SYAHWAT kaum lelaki yang melihat. Tetapi, apa gunanya lagi, jika Jubah pun sudah mula disendat dan di-kebaya-kan akan rekaannya. Apa maknanya Jubah Muslimah sekiranya lelaki boleh terangsang nafsu apabila melihatnya...apalah gunanya pemaian jubah jika tudung yang dipakai atas dada sehingga menampakkan bentuk dada. ada juga wanita sekarang yang memakai jubah tapi YA ALLAH make u nya tambah tebal dimata....letak celak tebal2...celak bila dipakai menjadi sunat kerana menerangkan mata tapi jika sampai atas kelopak mata letak mcm burung hanti tebal2....sahabatku ia akan menjadi fitnah




。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

FaCeBooK: KiTa AkaN DaPat PahaLa JikA??


Assalamualaikum hari ini miss honey akan berikan kepada sahabat miss honey sekalian buka ajew FB kita akan dapat pahala.ha so, kita tak mensia-siakan setiap kali kita buka facebook. kita dapat juga beramal sambil berkongsi sedikit ilmu...sahabat-sahabat miss honey nak tau macam mana caranya..ok jom kita bace same2 yek (",)
1. Update status anda dengan pengisian yang bermanfaat.
--> Contohnya, menulis di status anda beberapa potong maksud ayat al-Quran, hadith, kata-kata salaf, yang anda rasakan ia akan memberi kesan kepada orang yang membacanya. 
-->Jika anda mempunyai 1000 friends, andaikata hanya 10% yang membacanya, ada sudah dikira menyebarkan kebaikan kepada 100 orang dengan cara yang cukup mudah.
-->Jika daripada 100 orang yang membacanya, hanya 10% yang terkesan dan mengamalkan kandungan status anda, anda sudah dikira menjadi PENYEBAB kebaikan kepada 10 orang, dengan cara yang tidak disangka-sangka.

-->TAPI AWAS, jangan terlalu boros dalam membuat pengisian, nanti friends anda akan boring membaca status anda, kerana sudah menjadi tabiat manusia cepat boring dan jemu dengan perkara yang berterusan dan sekata.
-->Pilihlah pengisian yang betul-betul berkualiti dan berkesan. Dan variasikan ia samada dengan tulisan, gambar, video, dan lain-lain.

2. SHARE untuk tujuan perkongsian, atau COPY PASTE status sahabat2 yang baik.

3.Iklankan program2 ceramah2 atau majlis2 ilmu
--> Anda yang mempunyai maklumat tentang program-program ilmu (yang real punya), bolehlah mengiklankan program tersebut di laman Facebook masing-masing dengan memberikan tajuk, nama penceramah, dan jadual pengajian.
--> Manalah tahu, ada kalangan friends kita yang tinggal berhampiran dengan lokasi dan mempunyai kelapangan, boleh mengambil faedah dari majlis-majlis yang berkat.

4. Bina Group Famili, Group Utk Berdakwah, Join Group Dakwah, Like Page yg mempunyai unsur Dakwah
--> Alangkah baiknya jika setiap kelurga mempunyai group tersendiri yang boleh menghimpunkan segala suku-sakatnya.
--> Dalam group seperti ini, banyak kebaikan dapat dibuat, contohnya bertanya khabar antara ahli keluarga, mengupdate berita-berita keluarga, menyelesaikan permasalahan ahli keluarga secara tertutup dan macam-macam.
--> Walaupun perkara kecil, namun siapa sangka dengan semangat silaturrahim, Allah Taala akan memberkati hidup seseorang.

5. Memberi Komen, pandangan, cadangan dan kritkan yg membina dalam page2 yg berunsur Islam.
--> Jika anda mempunyai komen bernas dan bernilai terhadap sesuatu kandungan status orang lain, lakukanlah dengan penuh adab dan sopan seolah-olah anda sedang bercakap dengannya.
--> Mungkin anda yang berpengetahuan tinggi boleh membuat penambahan maklumat, pembetulan kesilapan, pencerahan terhadap kekeliruan, dan lain-lain.
-->Malahan, mungkin komen-komen untuk tujuan tersebut boleh sampai ke tahap fardhu kifayah jika di sana terdapat keperluan mendesak dari sudut Syarak, dan tiada yang boleh melakukannya kecuali anda.

6. Berbincang, tag2 gambar2 yg bermanfaat
--> Jika mereka yang mempunyai kemusykilan agama, boleh juga menggunakaan laman Facebook sebagai tempat perbincangan. Tulislah soalan anda, dan tag kan ustaz-ustaz Facebook yang dipercayai dan mempunyai masa untuk melayan soalan anda. Mudah-mudahan, ini sebagai satu cara melaksanakan arahan Tuhan supaya bertanya kepada ahli ilmu dalam perkara-perkara yang tidak diketahui.

7. LIKE status2 yg berunsur kebaikan
--> Ramai yg tidak menyedari dgn ''LIKE'' status2 baik dapat PAHALA .
--> ini kerana pendakwah2 yang melihat statusnyanya di'LIKE' banyak secara tidak langsung menyokong gerakan dakwah melalui Facebook.
--> Dalam ayat Al-Quran ada menyebut : "Barangsiapa melakukan sesuatu kebaikan walaupun sebesar zarah/kuman tetap akan dikira"

p/s: mudahkan kita nak dapatkan pahala, sambil berfacebook pun kita masih berdakwah, ALHAMDULILAH gunakanlah kecanggihan teknologi kini untuk kebaikan bukan kehancuran.

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

WaNiTa IbArAt PoHoN SeMaLu



Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a.. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan. Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

♥ Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini bolehdiibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

♥ Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

♥ Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

♥ Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja. Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.
P/s: wanita perlu menjadi seperti pohon semalu...sukar di sentuh indah dipandang...imannya penuh duri.sangat tinggi.jika yang bukan hak memegangnya pasti akan dilukai tangan tersebut terkena durinya...tidak semua lelaki dapat memegang Pohon semalu...hanya yang benar-benar layak akan dapat memegang dan memilikinya (@_@)

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Isnin, 9 April 2012

Kisah WaniTa BeRtUduNg LaBuH




Aku tidak mahu berbicara panjang tentang kewajipan menutup aurat. Apa yang ingin kukongsi di sini adalah tentang beberapa peristiwa dalam hidupku yang membuatkan aku berasa tudung labuh itu benar-benar istimewa. Allah banyak kali menyelamatkan dan memudahkan urusanku dengan asbab tudung labuh.

Dikejar Tebuan Tanah
Dalam satu program motivasi remaja, aku menyertainya sebagai salah seorang fasilitator. Antara aktiviti yang dilakukan ialah jungle trekking. Aku mengetuai barisan remaja puteri yang siap sedia memasuki hutan. Taklimat dan doa dimulakan. Menderap ke tengah belantara, tiba-tiba peserta puteri paling depan terlanggar sarang tebuan tanah. Tebuan tanah berterbangan garang. Sedia menyerang. Peserta itu menjerit kesakitan kerana disengat. Peserta di belakangnya turut menjerit ketakutan. Aku yang turut berada di barisan depan ketika itu melaungkan takbir. Lantas mengarahkan peserta yang lain berundur. Mereka bertempiaran lari.

Sementara aku tetap bertahan di situ. Kututup sebahagian wajahku dengan tudung labuhku. Tangan turut kusembunyikan di bawah tudung labuh. Kulindungi beberapa peserta yang terkepung dengan tudung labuhku agar tidak disengat lagi. Segera kubawa mereka berundur. Ajaibnya, seekor tebuan pun tidak berjaya menyengatku. Subhanallah! Maha Suci Engkau yang menyelamatkan aku dengan secebis kain buruk ini.

Terlindung daripada Mata Mat Rempit
Suatu hari, aku ingin pulang ke kampusku di UIA setelah bercuti pertengahan semester di kampung halaman. Seperti biasa, aku membeli tiket bas dan berusaha mencari bas yang mempunyai tempat duduk seorang. Request. Ini penting bagi mengelakkan aku terpaksa bermalam di dalam bas dengan bertemankan seorang lelaki asing di sebelah. Akhirnya kumembeli tiket dengan sebuah syarikat bas yang belum pernah kunaiki . Sebelum menaiki bas, aku berpesan kepada pemandu kedua agar menurunkan aku di Greenwood. Semua mata terlena melepaskan kelelahan hidup dengan mengembara ke alam mimpi yang seketika. Kedengaran sayup-sayup suara pemandu bas mengejutkan aku dari tidurku. Lantas aku terjaga separuh sedar. Ketika itu, aku duduk di kerusi seorang paling depan, tidak jauh dari pemandu.

Jam baru menunjukkan pukul 4.30 pagi. Badanku amat penat dan urat kepala terasa merenyuk. Aku bangkit dari kerusiku dalam keadaan mamai menuruni bas. Ketika berada di luar bas, aku masih sangat mengantuk. Terasa secepat kilat bas meninggalkanku. Ya Allah! Aku terkejut kerana hanya aku seorang yang menuruni bas. Lagipun, tempat bas itu memberhentikan aku bukannya tempat perhentian bas di Greenwood seperti kebiasaan. Aku langsung tidak mengenali tempat itu. Tiada peluang untukku bertanya atau membatalkan saja tempat perhentian itu. Nyata aku sudah terlewat. Asap bas pun sudah tidak kelihatan.

Aku berada di sebuah perhentian bas. Jalan raya di hadapannya lurus. Lengang. Sunyi. Kawasan sekitarnya adalah kawasan perumahan yang sedang bergelap. Jalur-jalur cahaya hanya sedikit. Kupandang ke belakang dan mendapati tidak jauh dari situ terdapat sebuah masjid. Namun, ia kelihatan gelap. Sunyi. Kelihatan seekor anjing berwarna hitam, besar dan garang sedang berlegar-legar di luar pagar masjid. Ya Allah, pada-Mu aku bertawakal. Aku segera menelefon kenalan rapatku, Puan Norliza Mohd Nordin untuk mengambilku. Pada masa yang sama, mataku melilau mencari kayu atau besi yang akan kugunakan sebagai senjata seandainya anjing itu mendekatiku.

Di mana? Tanya Puan Norliza. Susah-payah aku cuba menerangkan lokasi yang asing itu. Tambahan pula, aku tidak dapat melihat papan tanda yang menunjukkan nama masjid. Kehadiran anjing itu membuatkan aku tidak berani menghampiri masjid. Sukar Puan Norliza mentafsirkan lokasi aku berada. Tiba-tiba, sekumpulan samseng jalanan dengan pelbagai aksi motosikal yang berbahaya berhenti beramai-ramai di seberang jalan tempatku berada. Bagaikan ada mesyuarat penting di situ. Aku tiada tempat bersembunyi. Apa yang mampu kulakukan adalah tetap berdiri di tempatku dan membaca segala ayat al-Quran yang pernah kuhafal. Tawakalku memanjat langit dunia. Kebetulan, aku berjubah hitam dan bertudung labuh warna hitam. Aku menggunakan kesempatan itu untuk menyembunyikan diriku di balik warna malam. Cebisan kain turut kututup pada wajahku yang berkulit cerah.

Saat yang amat mendebarkan dalam hidupku, kelihatan anjing yang garang sedang berlari ke arahku. Kupujuk hati, anjing itu akan baik padaku kerana ia tidak menyalak. Samseng jalanan pula seakan sedang memandang-mandang ke arah lokasiku. Ketika itu, aku mengucapkan dua kalimah syahadah berkali-kali. Aku siapkan emosi untuk berjihad mempertahankan diri. Biar nyawa jadi taruhan, menyerah tidak sekali! Allah menjadi saksi. Aku bagaikan tidak percaya apabila melihat anjing itu sekadar melintasiku seolah-olah langsung tidak melihatku di balik kegelapan. Walau bagaimanapun, aku masih resah melihat samseng jalanan asyik memandang ke arahku. Aku bertambah risau membayangkan Puan Norliza mungkin tidak dapat mengagak lokasiku itu kerana dia asyik menelefonku. Tiba-tiba samseng jalanan itu beredar. Bunyi ekzos mengaum pergi, pelbagai aksi. Mereka seakan-akan memandang dengan pandangan yang kosong sahaja ke arahku sebentar tadi. Puan Norliza pula sampai, menambahkan syukurku. Hatiku yakin, Allah telah menyelamatkanku di balik tudung labuh berwarna gelap itu. Alhamdulillah!

Ya! Ya! Ya! Kudengari suara-suara hatimu yang sedang berbisik, Ramai saja yang bertudung labuh tapi tak baik. Tudung tak labuh pun masih tutup aurat. Dont judge people by its cover. Kuhormati semua kata-kata ini sepertimana kuhormati dirimu yang masih bertudung. Alhamdulillah. Aku cuma berkongsi secebis pengalaman dalam hidupku yang menyebabkan kurasakan tudung labuh terlalu istimewa. Buat adik-adik remaja yang pernah bertanya, akak harap adik menemui jawapannya.

Menyelamatkan Beg Tanganku daripada Ragut
Seorang temanku dari Brunei sudah beberapa hari tidak datang ke kelas sarjana. Aku risaukan keadaannya. Apabila dia datang kembali, aku segera bertanya. Dia menunjukkan pipinya yang calar sambil bercerita dengan juraian air mata. Dua orang pemuda yang menunggang laju meragut beg tangannya. Dia ikut terseret. Ketika itu pula dia sedang mengandung dua bulan. Hampir-hampir keguguran. Kedua-dua lututnya terluka. Pipi dan tangannya tercalar. Berdarah.

Aku sedih mendengar ceritanya. Dia memegang hujung tudungku sambil menyimpulkan, Jika akak pakai tudung labuh macam ni, tentu diorang tak nampak beg tangan akak. Kata-kata itu membuatkanku benar-benar berfikir jauh. Aku bersyukur kepada Allah s.w.t. kerana tidak pernah menjadi mangsa ragut. Baru aku sedar, rupa-rupanya antara faktor yang menyelamatkanku adalah kerana beg tanganku sentiasa tersembunyi di bawah tudung labuh. Cuba anda bertanya kawan-kawan anda yang menggalas beg tangan di bawah tudung labuh, pernahkah mereka menjadi mangsa ragut?

Mendekatkan Jodoh dengan Lelaki Soleh
Aku hairan melihat beberapa orang temanku yang mulanya bertudung labuh tapi akhirnya menukar penampilan kerana takut tidak dipinang. Aku hormati penampilannya selagi masih menutup aurat namun jika itu alasannya, dia mungkin tersilap. Aku yang tetap bertudung labuh ini juga akhirnya yang agak cepat menerima pinangan. Suamiku mengakui antara faktor yang meyakinkannya pada agamaku saat memilih bunga untuk disunting adalah kerana nilai tudung labuhku. Wanita bertudung labuh lumrahnya hanya berani dirisik oleh lelaki yang mempunyai persiapan agama. Jika malas hidup beragama, mereka akan berfikir beribu kali untuk memiliki seorang suri yang bertudung labuh. Rasa tidak layak. Rasa perlu membaiki diri terlebih dahulu.

Pernah juga aku dan suami cuba memadankan beberapa orang temanku dengan lelaki-lelaki soleh yang kami kenali. Apabila biodata bertukar tangan, gadis bertudung labuh rupa-rupanya menjadi kriteria penting seorang lelaki soleh. Malang bagi temanku yang sebenarnya baik dan berbudi bahasa, namun kerana penampilannya itu melambatkan jodohnya. Benar, kita tidak boleh menilai seseorang hanya melihat luarannya. Namun, realitinya, kadang kala masa terlalu singkat dan peluang tidak ada untuk kita mengkaji dalaman seseorang sehingga terpaksa menilainya hanya melalui luarannya. Contoh realiti, jika kita ingin membeli nasi lemak di gerai. Kelihatan penjual di gerai yang pertama ialah seorang makcik bertudung labuh. Penjual di gerai kedua pula seorang wanita tidak bertudung dan rambutnya menggerbang lepas. Mana yang kita pilih? Kenapa cepat membuat pilihan sebelum mengkaji dalaman kedua-duanya dahulu? Apa nilaian kita ketika itu? Fikir-fikirkan.
Hormatilah Selagi Masih Menutup Aurat
P/S: Tudung labuh bukan fesyen tapi pelindung agama

。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Rabu, 4 April 2012

IntErViEw Vs Test 2


Hai semua kengkawan...name saya honey....cewah promosi diri lah pulak yek hahhaha..
baiklah soalan yg selalu miss honey tanya kat semua sahabat miss honey semua setiap hari....
ha cuba teka...agak-agak apelah yek...
baiklah mestilah miss honey akan tanya keadaan sahabat miss honey semua...
semoga kalian semua berada dalam keadaan sihat hendaknya
INSYALLAH...

baiklah miss honey akan sambung balik entry semalam mengenai interview
mula-mula nak pi waktu itu miss honey tak tau interview ape miss honey perlu pergi
sampai ajew kat Gopeng rupa-rupanya interview tersebut
untuk mencari DUTA LUAR BANDAR ha ape yg dimaksudkan dengan duta  luar bandar????
baiklah ape yang miss honey faham mengenai duta luar bandar nie
kami sebagai penghubung antara mahasiswa or kementerian dengan masyarakat luar bandar
melalui RTC ( Rural Transformasion Centre) or dengan kata mudahnya Pusat Transformasi Luar Bandar
kami akan dihantar menjadi duta ke luar bandar untuk memberi bantuan kepada masyarakat luar bandar melihat keperluan yang diperlukan oleh mereka....

time miss honey diinterview pelbagai soalan ditanya
pengetahuan am...cara bercakap penyampaian
dan idea2 kita dalam meningkatkan kemajuan luar bandar

ape2 pun
hope miss honey berjaya terpilih yek!!
^_^

baiklah nie pic sepanjang interview masa2 (@_@)

mahasiswa lelaki tengah berdebar tunggu di interview

 peserta sedang berbincang 
 miss honey lepas interview
 study TRC or PEMBANGUNAN SAHSIAH
(huhuhu tgh confius nak study mana satu)
 boring tahap gaban!!

p/s: malam nya miss honey ada exam entahlah miss honey jawap ape entah hahaha....tunggu jewlah keputusannya






。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers