Kesayangan

Entry Miss Honey Minggu ini

Rabu, 1 Ogos 2012

Tutorial : Kegunaan Ctrl + f


Hai Assalamualaikum dan salam sejahtera...
menerjah kita lagi kali ini dalam entry Tutorial
baiklah kali ini miss honey akan ajarkan korang cara menggunakan 
Ctrl + f
apa benda pula yang dimaksudkan dengan Ctrl+ f ni yek??
baiklah penggunaan Ctrl+f ni adalah untuk mencari kotak FIND
dengan adanya kotak ini , senanglah korang nak masukkan code yang korang ingit ubah dalam
edit HTML.
macam mana yek rupanya Ctrl + f nie
baiklah cer tengok gambar di bawah nie...

ok dah faham kan ape itu Ctrl + f
macam mana nak buat ?? 
ok jom kita ikut step dibawah ni.

1. mula-mula korang kena  Sign in blogger > Dashboard > Template > edit HTML.
2. Ok dah?? ha tak tau mcam mana nak buat ok cuba ikut langkah yang miss honey ajar dekat SINI dahulu.
3. langkah seterusnya, cari button Ctrl dekat keyboard korang ?..dah jumpa?? kalau dah korang cari pula huruf f, dah jumpa juga..?? bagus korang memang terbaik...
4. bila dah jumpa kedua-duannya ( Ctrl) dan (f) korang tekan kedua-duanya serentak.
5. lepas itu terkeluarlah kotak kecil diatas sekali dibahagian kanan... dah jumpa??? kalau nak tahu itulah kotak Find.
6. So, apa tunggu lagi korang copylah code yang korang ingin cari dan paste kedalan kotak tersebut....
7. dah sudah? kalau dalam template korang ada code yang nak di cari itu dia akan keluar perkataan yang telah di highlightkan...jadi , perkataan yang korang nak cari dah jumpa...kalau tak jumpa juga mungkin Template korang tak ada code tersebut. dan ape yang korang nak edit tersebut tak sesuai dengan template korang. Contohnya macam gambar dibawah.


8. kalau dah paste code yang korang nak buang / tambah, kenalah preview dulu, kalau dah jadi SAVE!!!. kalau tak jadi tanya ..◕‿◕


。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Tiada ulasan:

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers