Kesayangan

Entry Miss Honey Minggu ini

Khamis, 2 Ogos 2012

Tutorial : Meletakkan SCM music player





Assalamualikum dan selamat sejahtera,
tutorial ...tutorial.....
kali ini miss honey akan ajarkan cara memasukkan 
SCM music player

ha??? korang tak tau apa itu
SCM music player...
baiklah cer korang tengok picture di bawah yek baby....
(tekan untuk gambar membesar)

berminat??
baiklah jom miss honey ajarkan korang...

1. Mula-mula korang kena lah masuk link SCM music player....dekat mana nah korang terjah 
>> SINI<<
2. Dah terjah?? pilih warna yang korang suka.... di bawah miss honey ada sediakan contoh
(tekan gambar untuk lebih jelas)

3. Kemudian , korang tekan Edit Playlist pula, dah?? Masukkan tajuk lagu dan URL lagu tersebut.
(tekan gambar untuk lebih jelas)
4. Dah Pilih....Ha tak tau macam mana nak pilih lagu dan letak URL...baiklah sayang jangan risau miss honey akan ajarkan....Korang kena masuk >> SINI<<
5.Dah masuk dah??? korang pilih lah lagu yang korang suka....dah pilih??

6. langkah seterusnya korang ambik tajuk lagu yang korang pilih tadi dan letak kat Edit Playlist tadi...nak dapatkan Song URL pula korang tekan button share/ kongsi kat bawah. Then, akan keluar, URL warna biru kat bawah diakan?? korang copy URL tersebut dan paste kat edit Playlist di bahagian SONG URL..
(tekan untuk lebih jelas)

7. Korang bolehlah pilih beberapa banyak lagu yang korang suka, kalau tak cukup tekan add more song dan tambahlah di situ yek sayang. Then tekan next....
8. Ubah Configure Setting seperti gambar dibawah
(tekan gambar untuk lebih jelas)

9. Tekan done. korang akan nampak code seperti di bawah ini. 
(tekan gambar untuk lebih jelas)

10. Next step, korang Sign in blog > Dashboard > Template > edit Html> tick Expand Wadgets > Ctrl +f (serentak) untuk mencari code :
 <body> / <body
11. Korang paste code yang korang copy tadi di bawah code <body>  kalau tak jumpa paste code <body pula seperti di bawah
(tekan gambar untuk lebih jelas)

12. Sudah, Korang Preview dulu, kalau jadi SAVE!!...Kalau tak jadi tanya tau...Selamat menikmati lagu pilihan korang





。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Tiada ulasan:

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers