Kesayangan

Entry Miss Honey Minggu ini

Selasa, 18 September 2012

Tips Mendapatkan biasiswa KPM




Assalamualaikum dan hai-hai
syukran jazilan akhi wa ukhti kerana sudi datang bace ke blog miss honey lagi
huhuhuhuhu tertiba jew hari ini miss honey rasa nak bagi tips pula
ahooooo ala-ala pakarlah pulak
 NOT!!! sayang miss honey hanya membantu dan hanya berkongsi sedikit pengalaman yek.....
ha sebelum kita teruskan baca ini ....
miss honey nak tanya nie korang tahu tak apa itu biasiswa Kementerian Pelajaran Malaysia???
ha tak tahu????
hahhahahha bagi yang tidak mengambil bidang pendidikan miss honey tak salahkan korang sebab ini berkaitan biasiswa perguruan ajew....
baiklah biasiswa ini diberikan kepada mereka yang mengambil bidang pendidikan terutamanya dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Pendidikan........ini bagi membantu mahasiswa melanjutkan pelajaran mereka

ha jika ditanya tentang miss honey honey dapat tak biasiswa ini...
alhamdulilah miss honey berjaya dapat juga biasiswa ini....

ha berminat tak???
nak mohon??
mehh terjah >>KLIK SINI<<

syarat untuk memohon biasiswa ini korang mestilah pertama pelajar pendidikan.....
mendapat pointer terkini 3.50 ke atas...
permohonan hanya dibuka bagi kursus-kursus tertentu sahaja....
lulus temuduga

ok nak dengar tak tips untuk mendapatkan biasiswa itu...
of couselah pointer korang make sure 3.50 keatas yekkkk.....
itu hanya syarat memohon..bukan syarat korang pasti akan dapat biasiswa tersebut....

masa temuduga korang akan dibahagikan dengan 2 sesi pertama sesi menjawab soalan objektif ha korang kena jawab cepat-cepat tau sebab masanya terhad sejam sahaja masa diberi

sesi ke2 pula adalah sesi interview dengan pegawai kementerian pelajaran sendiri.....dalam interview ini korang akan dibahagikan dalam kumpulan....means 1 kumpulan dalam 6 orang (lebih kuranglah,,kadang2 boleh berubah)...
ha nak tau tak apa tips miss honey nak kasi kat korang nie....
dalam kumpulan itu akan ada sesi perbincangan sesuatu topik.....macam miss honey topik yang diberi adalah mengenai ciri2 seorang guru unggul...so, korang kenalah bincang perkara tersebut sama-sama ahli kumpulan....
ha disinilah korang kena bijak,pasti kan topik perbincangan itu korang yang kuasai..maksudnya sering beri pendapat dan penambahbaikan pada pendapat rakan-rakan yang lain....

contohnya korang boleh timbulkan persoalan macam ini.....
pendapat saya......................
saya bersetuju dengan rakan saya...tetapi sedikit perkongsian dalam penambahbaikan .........
alah pandai2 lah korang goreng buat ayat yek......nak hidup beb...

dan setiap jawapan korang mestilah berkeyakinan..walaupun korang tak sure...tunjukan korang yakin betul...sebab kadang2 mereka hanya nak tengok keyakinan kita sahaja....huhuhuhuh..

lagi tips nya...pastikan korang lulus jawab soalan objektif dulu..kerana dari sesi pertamalah menentukan korang ini layak ke tak...sesi ke 2 hanya nak tgk keyakinan korang ajew.....

walau ape2 pun tips yang miss honey kongsi ini agak berbeza dengan individu lain sebab setiap sesi temuduga lain-lain cara mereka.....

MAKE SURE korang kenalah tahu serba sedikit speaking k...sebab dalam sesi ke2 korang akan disuruh speaking sedikit...untuk lebih mantap..tambahkanlah dengan pengetahuan korang...taklah korang jadi jakun dan nampak benar tak tahu ae-ape yek sayang

dan last tips ialah korang kena redha n tawakal...rezeki di tangan tuhan....kalu berjaya ucapkan syukur kalau tak berjaya mungkin ada yang lebih baik yang dirancangkan tuhan untuk kita....

baiklah salam sayang dari miss honey...
bye2



。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

5 ulasan:

hasniza hamzah berkata...

nak tips lain ??? komenlah kat sini

iena_mieyna ^^ berkata...

@hasniza hamzah wahh..thanks akak for this entry.. tapi kan..time interview dy ada tnya psl isu semasa pndidikn ke or apa2 lg x? selain discuss je..huhu

Muhammad Yazid Rosly berkata...

Interview KPM ni kadang-kadang depends pada nasib juga. kadang-kadang senang, kadang-kadang susah. Dulu masa interview KPM tahun 2010, kena tanya dua tiga soalan yang hanya perlukan logik akal je. Apa yang penting, persiapkan diri dengan isu semasa terutama isu pendidikan.

cik yuki berkata...

😂 lmbt x duit nk masuk dr trikh kita hntr borg prjnjian tu? Hahaha 😂😂

cik yuki berkata...

😂 lmbt x duit nk masuk dr trikh kita hntr borg prjnjian tu? Hahaha 😂😂

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers