Kesayangan

Entry Miss Honey Minggu ini

Ahad, 28 September 2014

Peribadi muslimah Sejati


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..


dah lama miss honey tidak beri perkongsian agama...
baiklah entry kali ini miss honey akan terangkan serba sedikit mengenai peribadi muslimah sejati yang perlu setiap wanita islam ada,, antaranya ialah:
 
1.Ibadah, Benar Ibadahnya menurut Al Qur’an dan As sunnah serta terjauh dari segala Bid’ah yang dapat menyesatkannya.

2. Matinul Khuluq,
Mulia Akhlaknya sehingga dapat menunjukkan sebuah keperibadian yang menawan dan dapat meyakinkan kepada semua orang bahawa Islam adalah rahmat bagi seluruh alam (Rahmatan Lil Alamin).

3.Qowiyul Jismi, Kuat tubuh badannya sehingga dapat mengatur segala kepentingan bagi jasmaninya yang merupakan amanah/titipan dari Allah SWT.

4.Mutsaqoful Fikri, Luas wawasan berfikirnya sehingga dia mampu menangkap berbagai informasi serta perkembangan yang terjadi disekitarnya.

5.Qodirun ‘alal Kasbi, Mampu berusaha sehingga menjadikannya seorang yang berjiwa berdikari dan tidak mahu bergantung kepada orang lain dalam memenuhi segala keperluan hidupnya.

6.Mujahidun linafsihi, Bersungguh sungguh dalam jiwanya sehingga menjadikannya seseorang yang dapat memaksimalkan setiap kesempatan ataupun kejadian sehingga terlihat baik pada dirinya ataupun orang lain.

7.Haritsun ‘ala waqtihi, Efisien dalam memanfaatkan waktunya sehingga menjadikannya sebagai seorang yang pantang menyiakan waktu untuk melakukan kebaikan, walau sedetikpun. kerana waktu yang kita gunakan selama hidup ini akan dipertanggungjawabkan dihadapan Allah SWT.

8.Munazhom Fii Su’unihi, Tertib dalam urusannya sehingga menjadikan kehidupannya teratur dalam segala hal yang menjadi tanggung jawab dan amanahnya. Dapat menyelesaikan semua masalahnya dengan baik dengan cara yang baik.

9.Naafi’un Li Ghairihi, Bermanfaat bagi orang lain, sehingga menjadikannya seseorang yang bermanfaat dan penting. Keberadaannya akan menjadi sebuah kebahagiaan bagi orang lain dan Ketiadaannya akan menjadikan kerinduan pada orang lain.


insyaAllah mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan muslimah berikut


。◕‿◕。 SUKA!! LIKE and KOMEN yek。◕‿◕。

Tiada ulasan:

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers